Доступність посилання

ТОП новини

Парламент закінчив розслідування щодо постачання української зброї до Грузії


Валерій Коновалюк виступає на засіданні ВР України 19 грудня 2008 року.
Валерій Коновалюк виступає на засіданні ВР України 19 грудня 2008 року.

Київ – У п’ятницю Верховна Рада припинила роботу спеціальної парламентської слідчої комісії з розслідування постачання зброї до Грузії, а результати її роботи передано до Генеральної прокуратури. Гучні звинувачення голови комісії Валерія Коновалюка не справили враження на депутатський корпус.

Виступаючи перед депутатами, Валерій Коновалюк серед іншого наголосив, що за останні 4 роки Україна експортувала зброї на 2,5 мільярди доларів, а до держбюджету надійшло лише 200 мільйонів доларів. Також він зауважив, що комісії заважали працювати: наприклад, на 34 запити комісія отримала тільки 12 відповідей.

Виступаючи з трибуни парламенту, голова комісії серед іншого заявив, що Україна спровокувала війну на Кавказі. «Україна не усвідомлювала, що поставляючи зброю Грузії, спровокувала її до агресії. Постачаючи цю зброю, фактично, ми не усвідомлювали, як це може відбитися на наших національних інтересах», – зазначив Коновалюк.

Шоу замість розслідування

Натомість голова парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Анатолій Гриценко заперечив значну частину тверджень голови комісії. У багатьох депутатів також були застереження до роботи Коновалюка.

«Представники нашої фракції в комісії не задоволені її роботою, – каже заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін. – Насамперед, багато речей голова комісії робив сам, індивідуально. Наші представники поставили свої підписи під висновком із застереженнями. На нашу думку, ця інформація мала слухатися в іншому режимі. Ініціатива була правильна і потрібна – розібратися в прозорості оборудок зі зброєю. Але те, як це було зроблено, більше подібне на шоу».

При ухваленні постанови Верховна Рада вилучила з проекту пункт про припинення постачання військової техніки і озброєння до Грузії і відмовилася продовжити роботу комісії. Депутати доручили Генпрокуратурі дати правову оцінку діям посадовців, спрямованим на блокування роботи парламентської комісії. Також не набула підтримки пропозиція фракцій Партії регіонів і Компартії розглянути проект постанови про висловлення недовіри та звільнення міністра оборони Юрія Єханурова.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG