Доступність посилання

ТОП новини

Польща допоможе Грузії розвінчати культ Сталіна


Грузія -- пам'ятник Сталіну у м. Горі
Грузія -- пам'ятник Сталіну у м. Горі

Варшава – Польща зобов’язалась надати допомогу Грузії у реструктуризації музею Сталіна, що знаходиться на його батьківщині, в грузинському місті Ґорі. Грузія очікує допомоги від Польщі в розвінчанні культу Сталіна, а поляки погодились з цією ідеєю, оскільки мають також свої незавершені історичні «рахунки» з «батьком народів».

Нещодавно Музей Варшавського повстання підписав угоду з Міністерством культури Грузії, згідно з якою зобов’язався перебудувати музей Сталіна у його рідному місті Ґорі. Поляки мають перетворити музей, що до цих пір, на думку фахівців, підтримує культ особи вождя народів радянської епохи, на музей радянського тоталітаризму. Експозиція має наочно показати відвідувачам злочинну радянську систему, роботу державної пропаганди, методи викривлення історії.
Будинок, у якому народився Сталін, і пам’ятник біля нього можуть залишитися. Проте пам’ятник, який нині стоїть на площі у центрі міста Ґорі, має бути перенесений в інше місце.
Співробітниця Музею Варшавського повстання Анна Котонович розповіла Радіо Свобода: «Ідея проекту полягає у створенні музею щодо радянської пропаганди. Тим самим хочемо показати, яким чином упродовж років перекручували історію, та як серед мешканців міста Ґорі зміцнювався культ Сталіна».
Директор Музею Варшавського повстання Ян Олдаковський каже, що головною перешкодою на шляху до здійснення польсько-грузинського історичного проекту є те, що для мешканців Ґорі постать Сталіна, не дивлячись на його злочини, – це певного роду гордість, яка не охоплює морального аспекту діяльності керівника СРСР.
Потрібне переосмислення
За словами Анни Котонович, «проект перебудови музею Сталіна в Ґорі полягає в переосмисленні та в новому висвітлені фондів цього музею». «Там є предмети, якими особисто користувався Сталін, його фотографії, статті з газет. Музей Варшавського повстання пропонуватиме грузинській стороні наново оформити експозицію музею, при тому із використанням сучасних технічних засобів. Сподіваємося, що співробітництво між нашим музеєм та Міністерством культури Грузії буде результативним», – зазначає Анни Котонович.
Вона наголосила, що Музей Варшавського повстання невипадково вважається найкращим культурним закладом Польщі. Особливої популярності музей набув серед польської молоді. Це тому, що там представлені не лише традиційні, а й мультимедіальні експозиції. Завдяки об’ємним фотознімкам – голограмам, глядач має можливість, наприклад, умовно «зайти» у сам вир бою між повстанцями та німцями. Працівники музею здобували професійний досвід у престижних культурних закладах Європи.
Для Польщі міжнародний проект, що має на меті розвінчати культ особи Сталіна, охоплює також моральний аспект. У поляків, крім іншого, залишились незавершені історичні «рахунки» з Йосипом Сталіним. Польські історики нагадують, що коли на початку серпня 1944 року спалахнуло Варшавське повстання, тоді за наказом генералісимуса Червона армія припинила наступ на столицю Польщі. Сталін також заборонив дивізіям Польського народного війська, що входили до складу Червоної армії, надати допомогу землякам, які підняли повстання у Варшаві.
(Варшава –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG