Доступність посилання

ТОП новини

Українська політика – нерозгадана загадка для посла Єврокомісії в Україні


Посол Єврокомісії в Україні та Білорусі Жозе Мануал Пінту Тейшейра
Посол Єврокомісії в Україні та Білорусі Жозе Мануал Пінту Тейшейра

Львів – «Зрозуміти українську політику, а відтак і політиків – це складне випробування» – зізнався в коментарі Радіо Свобода посол Єврокомісії в Україні та Білорусі Жозе Мануал Пінту Тейшейра. Наразі представник Євросоюзу намагається збагнути політичну систему в Україні. 30 січня вперше Жозе Мануал Пінту Тейшера відвідав Львівщину і, зокрема, Львів.

Торік у листопаді Жозе Мануал Пінту Тейшера приступив до своїх обов’язків посла Єврокомісії в Україні та Білорусі. Однак напередодні свого приїзду він детально вивчав і ознайомлювався з політичною ситуацією в обох країнах.

«Я і зараз продовжує багато читати про українську політику і стежу за українськими політиками, але я не бачив ніде щось схожого на політичну систему, яка є в Україні. Мушу сказати, що це сильне випробовування, але я з цим складним завданням впораюсь», – зазначив посол.

Далі заяв справа євроінтеграції не йде

Саме від політичної ситуації в Україні залежить те, чи до кінця цього року держава отримає асоційоване членство в Євросоюзі. А такі перспективи Україна має. Попри те, що підписаний план дій, наразі українська сторона не виправдовує очікувань з боку ЄС.

Представник Єврокомісії в Україні каже: «У плані дій перераховано багато різних моментів, які треба виконати, мова йде про економічні питання, реформування суспільства, соціальні реформи згідно європейських стандартів. На жаль, 4 роки тому план дій був підписаний, але на сьогодні дуже мало зроблено. Є політична мета, проголошена українським керівництвом, але ця політична мета не підтверджується реальними діями, як в економічному, так і соціальному напрямку».

Політична стабільність – найкраща гарантія у європерспективах України

Коли між Україною і Євросоюзом буде підписана угода про асоційоване членство, це означатиме ухвалення відповідного законодавства, політичну і економічну інтеграцію. Усі реформи передусім потрібні Україні, а не Європейському Союзу, наголошує посол Єврокомісії. Тому тільки від українських політиків та влади залежать європейські перспективи України. Мусить запанувати політична стабільність в державі. А це відповідно і вплине на полегшення візового режиму для громадян України.

Попри те, що між Україною і Євросоюзом підписана угода про спрощений візовий режим, насправді він тільки ускладнився. Оскільки українців розцінюють як потенційних мігрантів, які створюють конкуренцію на ринку праці в європейських країнах.

Європейський дипломат спілкувався у Львові з представниками місцевої влади, які покладають надії, що Євросоюз сприятиме реалізації міжнародних проектів, на кшталт побудови євроколії, створення туристично-інформаційної інфраструктури у Львові, співпраці з європейськими банками.

Жозе Мануел Пінту Тейшера передав українській митниці 9 мобільних рентгенівських сканерів, куплених за гроші Євросоюзу, на суму 13,4 мільйони євро. Технікою користуватимуться 9 митних пунктів пропуску України. Цим обладнанням можна наскрізь просвітити транспортні засоби, вантажні контейнери. Тобто швидко виявити можливі порушення і факти незаконного ввезення чи вивезення товарів.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG