Доступність посилання

ТОП новини

«Зелений змій». Щороку через алкоголізм в Україні помирає понад 40 тисяч людей


Щороку через алкоголізм в Україні помирає понад 40 тисяч людей, за даними Національної ради з питань охорони здоров’я. Майже 40% українських підлітків 14 - 18 років регулярно вживають спиртні напої. Алкоголь є причиною передчасної смерті майже 30% українських чоловіків, такі цифри наводять у Всесвітній організації охорони здоров’я України. На думку вітчизняних медиків, наразі в Україні нараховується 700 тисяч лише офіційно зареєстрованих алкоголіків. Чому люди заглядають у чарку? Які соціальні й вікові групи страждають від алкоголізму? І як його можна лікувати?

Все більше людей поповнює ряди алкоголіків. Які ж причини пияцтва?
Проблема алкоголізму, зазначає головний нарколог Міністерства охорони здоров’я України Анатолій Вієвський, це проблема усіх європейських країн, а також північноамериканського суспільства. Тут споживається 76% від загальної кількості спиртного. Україна в цьому питанні не виняток. На 6 питущих чоловіків припадає 1 жінка. «За роки реєстрації до нас звернулося близько 700 тисяч людей і якась частина ще була знята з обліку. Вживання алкоголю набагато ширше зустрічається серед чоловіків, відповідно, й наслідків більше. Дуже реально померти від спиртного. Серед молодих людей проблем з алкоголем та наркотиками приблизно однаково, це пов’язано виключно з молодіжними стилями поведінки».
За минулий рік до анонімної спільноти алкоголіків лише в одному Львові приєдналося ще дві групи осіб. Наразі у місті лева діють 9 таких груп алкозалежних, розповідає місцева кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук.
Сьогодні від алкоголізму на Львівщині страждає дедалі більше людей: як жінок, так і чоловіків, як малозабезпечених, так і заможних. Свідченням цьому є бодай те, що цього року збільшилась кількість груп людей, які бажають позбутися алкогольної залежності. Загалом їх уже 9.
Назвати точну цифру осіб, які мають алкогольну залежність неможливо. Адже облік в диспансері не є показником ситуації. Оскільки більшість залежних відкуповуються від такого клейма, яке позбавляє їх права на водіння автомобілем, поїздки за кордон чи добру працю.
Тетяна Шмігіровська 25 років працює лікарем - наркологом, 5 з них займається приватною практикою. Щодня вона має по 3-4 виклики у Львові або ж в районах області. Лікар виводить своїх пацієнтів з запою, кодує, лікує методом так званого «Торпедо», це коли в організм вводяться ліки несумісні з алкоголем і дозволяють людині довший час не впадати в пиятику.
Лікар розповіла, що їй доводиться виводити зі стану запою різні категорії людей, і творчих, і прокурорів, і працівників СБУ, і суддів, і священиків, і підприємців, і працьовитих селян…Причини алкоголізму тисячі. Хтось сумує за своїми онуками, які мешкають за кордоном, хтось втратив працю, хтось з відчаю, що не може забезпечити родину, а хтось не розуміє, чому п’є. «По селах - катастрофа. Наразі зима, у селі робити нема чого. Люди сидять без грошей, проїдають те, що заробили влітку чи на заробітках, доїдають картоплю. У кожній хаті женуть самогонку. Зараз пиячитимуть ще більше. Передусім зростає безробіття, люди нереалізовані у роботі, у житті. Але усе ж таки потрібно дивитись глибоко в генетику. Усі наші погані звички, добрі, наші незвідані таланти, в тому числі й вади, передаються генетично. Якщо не передасться генетично з покоління в покоління, то через покоління обов’язково це виплине. У мене давно таке враження, що влада робить усе для того, щоб народ спивався. Таке враження, що діє правило чим менше людей, тим краще».
Одна з найважливіших причин алкоголізму в Україні, підсумовує лікар, це те, що люди в Україні почуваються нікому не потрібними, це дає поштовх до п’янок. Людей скрізь відштовхують, куди б вони не прийшли по допомогу.
Влада і політики безвідповідальні, оскільки завели людей у тупик. Однак така безвідповідальність і несправедливість, за словами Тетяни Шмігеровської, тяжко карається. Тому серед залежних від алкоголю дедалі більше стає політиків і представників влади або ж їхніх дітей.
Не реалізованість в особистому та професійному житті, проблеми на роботі або ж її відсутність, байдикування та лінощі - все це, на думку лікарів, затягує людей до чарки. Три роки поспіль намагається приборкати свій потяг до спиртного 50 річний водій Василь з Полтавщини. Спершу, каже він випивав з друзями за компанію, потім вже наодинці. «Від вечора до вечора збиралися після роботи й святкували закінчення робочого дня. Пиво, горілочку попивали, бо гроші були. А коли робота раптом зникла – пішов у запій. Щодня пляшечку винця дешевого випивав на старі дріжджі. Потім закодувався. Кожного кодування вистачало лише на декілька місяців». Щоправда, уже цілий рік чоловік тримається на власній силі волі без кодування.
Позбутися залежності від алкоголю можна
Бажання самої людини, її сила волі, піклування рідних і відчуття життєвої затребуваності – це основні ліки, щоб подолати алкоголізм, зауважує лікар - нарколог з 25- річним стажем Тетяна Шмігіровська. На її думку, економічними методами, як то здешевлення горілки, ситуацію не врятує. Пити будуть все рівно, але дешевий сурогат. «Ще гірше – будуть гнати самогонку, будуть розводити технічні спирти. Абсурд, коли дівчата на перерві п’ють пиво. Спочатку бідкаються, а потім не знають де лікуватися. У державній установі людина потрапляє на облік, чого вона категорично не хоче. Адже будучи на наркологічному обліку людина не може виїхати за кордон, влаштуватися на роботу чи керувати автомобілем».
Ті, хто прагне позбутися залежності від алкоголю лиш за допомогою медиків, грубо помиляються, переконує головний нарколог Міністерства охорони З України Анатолій Вієвський. Наприклад, сподіватися вилікуватися лише за допомогою так званої "детоксикації" (очищення організму від токсичних речовин) - наївно. «Токсикація – це лише підготовка, основний етап - реабілітація. Наразі вже дуже багато людей непогано реабілітовані по різним програмам, в першу чергу анонімні алкоголіки».
За статистикою, щороку в Україні реєструють близько 100 тисяч нових залежних від алкоголю. Хоча, як кажуть самі лікарі, насправді, їх вдесятеро більше. Крім цього, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, Україна стала лідером серед сорока країн Європи за кількістю підлітків, які регулярно вживають алкоголь.


Як часто Ви вживаєте алкоголь (включно з пивом) та з якого приводу?
Степан, педагог: Я взагалі не вживаю спиртного. Вино пробував, але міцнішого – ні. Мене батьки так виховали.
Юля, астролог: Я дуже рідко смакую червоним вином, оскільки мені подобається його смак і стан легкого сп’яніння.

Богдан, танцюрист: Раз в тиждень на вихідних я п’ю з друзями пиво – це спосіб розслаблення м’язів, зняття стресу після нелегкого робочого тижня. А на свята – коньяк.
Олена, домогосподарка: Я не вживаю алкоголь взагалі, бо це шкодить здоров’ю.
Олександр, чоботар: У мене може стояти і горілка, і коньяк, і пиво, але сам я ніколи не питиму. Ми з друзями п’ємо горілку раз на тиждень (зазвичай, у середу) і раз на тиждень п’ю пиво.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG