Доступність посилання

ТОП новини

EuroMusic: грузинсько-українсько-естонський проект


Київ – Містичне грузинське багатоголосся і зворушливі українські мелодії об’єдналися в один спільний музичний проект «Євро-музики». Його ініціаторами і виконавцями стали український і грузинський музиканти, яких об’єднала любов до народної музики та амбітні наміри цю музику продемонструвати усій Європі.

Гурт «Свята ватра», створений українським музикантом Русланом Трочинським, який нині мешкає в Естонії, та грузинський ансамбль «Чвенебуребі» познайомились на етнографічному фестивалі в Естонії; тоді ж виникла ідея записати спільно народні пісні і презентувати їх європейцям. Ідея перетворилась на цілий музичний проект, першими його слухачами стали мешканці Тбілісі.
Засновник «Чвенебуребі» Бека Гонашвілі розповів: «Коли ми познайомились і виступили разом зі «Святою ватрою», стало зрозуміло: українська мелодика і грузинський багатоголосний спів є спорідненими у духовному плані. Тобто, дух народу передається через ритміку музики і мелодику голосу. Ми вирішили, що маємо розвивати цей музичний напрямок і його презентувати і нашим народам, і усій Європі».

Інтерес до етнічних першоджерел у культурі зростає

Руслан Трочинський вважає, що майстерність виконавців дозволяє «Євро-музиці» завоювати симпатії слухачів у різних країнах Європи: адже інтерес європейців до етнічних першоджерел у культурі зростає, свідченням чого є популярність фестивалів традиційної музики і народного мистецтва.
«Ми зробили їхню грузинську пісню «Нена-нена», і другу пісню – нашу українську «Калину». Плануємо зараз цей проект таким чином зробити: спочатку ми усім гуртом їдемо до Грузії, потім перелітаємо в Естонію і, можливо, ще буде концерт у Ризі. Потім Польща і було би гарно потрапити в Україну», – зазначає Руслан Трочинський.
Проект «Євро-музики», на думку його учасників, зміг би взяти участь у міжнародному фестивалі «Країна Мрій» у Києві. Адже цей фестиваль став одним із найпотужніших і найпопулярніших в Європі.
(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG