Доступність посилання

ТОП новини

Володимир Литвин: «Головна небезпека для України – її влада»


Володимир Литвин
Володимир Литвин

Брюссель – Українсько-європейські міжпарламентські стосунки, внутрішньо-політична ситуація та спільна боротьба з різними кризовими феноменами. З такими завданнями спікер Верховної Ради Володимир Литвин наразі здійснює свій перший дводенний візит до європейських установ від часу його останнього обрання на цю посаду. У вівторок він зустрівся з Генеральним секретарем Ради ЄС Верховним представником з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Хав’єром Соланою. Програмою на середу передбачені переговори з Головою Європарламенту Гансом-Ґертом Пьоттерінґом, євродепутатами та офіційними представниками Королівства Бельгія.

Головна мета цього візиту, каже спікер Володимир Литвин, – донести до європейських політиків переконання, що український парламент працює і завдяки йому наростання політичної кризи було загальмоване. За його словами, саме парламент, попри політичні розбіжності та різні позиції фракцій, має стати запорукою стабільності в Україні.
«У цьому, я переконаний, запорука того, що ми не впадемо і не будемо падати далі. Україна, держава, люди повинні жити. Це повинні забезпечити українські парламентарі. Мусить існувати інститут, що має говорити мовою тривог, надій і сподівань людей. Таким інститутом має стати Верховна Рада. Це не утопія, а реальність. Іншого виходу у нас немає», – зазначив спікер українського парламенту Володимир Литвин у Брюсселі.
При цьому, він висловив переконання, що примирити та консолідувати основних політичних гравців української політики – неможливо і нереально. Принаймні до виборів президента, що мають відбутися на початку наступного року.
Питання фінансової допомоги з боку ЄС не порушувались
Спікер пояснив, що Верховна Рада може тільки пропонувати, а власне кредитами має займатися Кабмін. А щодо можливих позик, то Володимир Литвин вважає цілком очевидним, що ця допомога може надатися у рамках реалізації програми «Східного партнерства».
«Тут ми маємо бути реалістами, – каже він. – Очевидно й те, що Євросоюз зацікавлений поглибленням співпраці з Україною в енергетичній сфері та модернізації її газотранспортної системи».
Володимир Литвин додав, що ЄС насамперед зацікавлений у тому, аби в Україні зберігався політичний спокій.
«Євросоюз навіть більше переймається негативними подіями, що відбуваються у політичному середовищі України на рівні інститутів і гілок влади, ніж українські політики», – сказав Голова Верховної Ради після зустрічі з Генеральним секретарем Ради ЄС Хав’єром Соланою.
«Настав час схаменутися»
Розмова пана Литвина із Хав’єром Соланою точилася тільки навколо питань внутрішньої політики та економічної ситуації в Україні. Проте, на зустрічі із журналістами Володимир Литвин зазначив, що Україні наразі не слід намагатися «притулитися» до когось із головних гравців на арені європейської безпеки.
«Сьогодні ключова загроза (безпеці України) лежить у внутрішній площині. – наголосив він. – А саме у площині протистояння у владі. Інакше кажучи, головна загроза українській національній безпеці – українська влада. Тому час схаменутися та не діяти за принципом, що для подолання суперника треба доводити ситуацію до абсурду».
(Брюссель –Прага – Київ)
XS
SM
MD
LG