Доступність посилання

ТОП новини

Українські заробітчани можуть відмовитися від чеських грошей на повернення додому


Прага – Чехія буде допомагати заробітчанам, які втратили роботу, повертатися на Батьківщину. Чеський уряд підтримав план свого міністерства внутрішніх справ, за яким заробітчани зможуть отримати безкоштовний квиток додому і 500 євро допомоги, якщо погодяться повернутися добровільно. Програма починає діяти від понеділка, 16 лютого. Але українські заробітчани сумніваються в тому, чи варто їхати в Україну, де також важко знайти роботу.

24-річний Сергій приїхав до Чехії з Вінницької області кілька років тому. Тепер він переживає, що може втратити роботу на будівництві: «Скоротили людей. Торкнулося це і мене, бо зарплата набагато менша стала. На 20 крон на годину зменшилась».

Міністерство внутрішніх справ Чехії підрахувало, що через економічну кризу до кінця березня роботу втратять 12 тисяч іноземців. Нині легально в Чехії працює 285 тисяч заробітчан – переважно це словаки, українці та в’єтнамці.

Той, хто опинився без роботи і добровільно звернеться до чеської влади, може розраховувати на авіаквиток додому і 500 євро допомоги на дорослого плюс 250 євро на дитину до 15 років. Проект стосується лише тих, хто працює в Чехії легально.

А поруч із пряником є і батіг. Чехія на певний час обмежує видачу довгострокових віз, а поліція посилює контроль за іноземцями.

«Цей проект будуть реалізувати спільно міністерство внутрішніх справ, поліція, Міжнародна організація міграції та неурядові організації. Очікуємо, що в ньому візьмуть участь 2 тисячі людей», – заявив міністр внутрішніх справ Іван Ланґер. Якщо інтерес буде більшим, то чеський уряд може збільшити кількість учасників програми.

Це не благодійність. Чехи підрахували, що їм дешевше допомогти іноземцям повернутися, ніж потім шукати нелегалів або ж навіть злочинців. Урядовці розраховують, що нова програма коштуватиме 56 мільйонів крон (майже 2 мільйони євро). Якщо ж іноземці стануть нелегалами, то державі доведеться витратити 80 мільйонів крон, тобто у півтора раза більше.

Щоб отримати безкоштовний квиток і гроші, заробітчани, що втратили роботу, мають спершу зареєструватися у відділенні поліції для іноземців. Партнер проекту, Міжнародна організація міграції (МОМ), буде займатися відправкою іноземців додому.

«Ми зв’яжемося з авіакомпаніями, зарезервуємо квиток, поговоримо з іноземцем, чи справді він повертається добровільно, а потім проведемо його в празький аеропорт. Це означає, що іноземець має пройти з нами реєстрацію і ми його посадимо прямо на літак», – розповіла Радіо Свобода керівник чеського відділення МОМ Люція Сладкова.

За даними МОМ, першими програмою зацікавилися громадяни Монголії, В’єтнаму, України та Індонезії.

Заробітчани не хочуть бачити безлад удома

Загалом реакція на проект добровільного повернення заробітчан суперечлива. Посол В’єтнаму в Празі сказав чеському виданню «Млада Фронта Днес», що йому новий план чеської влади не до вподоби. «Не можна посилати в’єтнамців додому. Вони нічого поганого не зробили», – заявив Віонґ Тхіа Фонґ.

В’єтнамський дипломат вважає, що краще натомість дбати про підвищення кваліфікації робітників. А деякі в’єтнамські заробітчани кажуть, що навіть 500 євро і квиток їм не допоможуть, бо вони заборгували посередникам більші суми, які мусять відпрацювати.

Українське посольство в Чехії ще вивчає новвоведення чеського уряду. «Поки що важко щось сказати, буде видно, як працюватиме ця програма», – сказав Радіо Свобода радник посольства Андрій Стативка.

Хоча така ідея слушна, нею навряд чи зацікавиться багато українських заробітчан, вважає Ганна Ванечкова, яка очолює громадську організацію «Скарб», що допомагає іноземцям в Чехії оформлювати документи: «На мою думку, це більше стосується інших національних меншин, аніж українців, тому що українці більш здібні, щоб вони самі собі знайшли роботу».

Голова новоствореної Професійної спілки українців Чехії Тарас Костюк говорить, що перша реакція українських заробітчан на програму чеського уряду негативна: «Ви ж розумієте, що люди, які приїхали сюди, приїхали не тому, що в них вдома сприятлива ситуація. Люди поїхали в основному через те, що не могли знайти собі роботу, забезпечити свої сім’ї і гідне проживання».

Заробітчанин Сергій також каже Радіо Свобода, що нова чеська програма про добровільне повернення додому не для нього, навіть коли він втратить роботу: «Я вертатися на Україну не хочу. Я був чотири дні на свята новорічні і побачив, що там і як. Безлад побачив, а найперше (може, це я раніше не бачив) – заздрість людей: коли в них немає роботи, то вони злі на всіх».

За даними українського консульства в Празі, станом на кінець 2008 року в Чехії легально перебували 132 тисячі українців, з них мають дозвіл на роботу чи підприємницьку діяльність 84 тисячі осіб.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG