Доступність посилання

ТОП новини

Електронна демократія в Німеччині: Он-лайн петиція зібрала понад 50 тисяч підписів


Головна сторінка офіційного сайту Бундестагу
Головна сторінка офіційного сайту Бундестагу

Берлін – Тепер про електронну демократію знає й німецький Бундестаг. Сервери німецького парламенту не витримали й тимчасово відключилися після того, як в інтернеті розгорнулася кампанія збору підписів під однією з громадських петицій. Під зверненням до депутатів підписалося вже понад 50 тисяч осіб.

42-річна Сюзанне Віст навіть уві сні не могла собі уявити, що колись прославиться на всю Німеччину. Тепер її добре знають – принаймні користувачі інтернету.

Жінка, яка працює нянькою в північнонімецькому місті Ґрайфсвальд, вирішила поскаржитися в Бундестаг на нові правила оподаткування. Через запроваджені нещодавно зміни вона стала значно менше заробляти.

На веб-сторінці парламенту вона ознайомилися з правилами подання петиції, прочитала, що вимагають інші громадяни: одні наполягають, щоб в агентстві з питань працевлаштування запровадили для безробітних безкоштовну телефонну лінію; інші просять доплат за користування громадським транспортом.

«Тоді я подумала: власне, йдеться про відносно невеликі фінансові поступки. Якби моє прохання задовольнили, то, можливо, у мене було б на 200 євро більше в гаманці. Цікаво, а як виглядатиме щось кардинально нове? Тут я знову згадала про свою улюблену тему – базовий дохід для всіх. Це може допомогти вирішити чимало проблем», – поділилася в одному з інтерв’ю своїми думками Віст.

Після цього жінка написала петицію з вимогою, щоб Бундестаг ухвалив рішення про запровадження базового доходу для всіх громадян розміром у півтори тисячі євро.

Несподіваний успіх

Цю петицію помітили так звані блогери. За лічені дні весь німецький інтернет буквально «загудів» цією ідеєю.

Пані Віст запросили виступити на одній із конференцій. Промову записали й виставили на відео-порталі YouTube, після чого її переглянули вже понад 20 тисяч разів.

Але найцікавіше те, що під петицією Віст за три тижні підписалося 53 тисячі осіб. А щоб простих смертних почули у німецькому парламенті, потрібно зібрати 50 тисяч підписів.

Як правило, подання громадян навіть не наближаються до такої кількості підписів і врешті-решт опиняються в смітнику. З петицією Сюзанни Віст, як бачимо, все виявилося зовсім інакше.

«Я відповідальна за те, що тут відбувається, і тепер можу сказати: якщо трішки напружитися, то можна щось зрушити з місця», – переконана Віст.

Скептичні експерти

При цьому жінка не перестає дивуватися своєму несподіваному успіхові. Газета Die Welt прокоментувала: «Історія успіху петиції – це зразок, як форми прямої демократії затверджуються в мультимедійній добі».

І справді, йдеться про досі безпрецедентний випадок. Подавати петиції через інтернет до Бундестагу можна, починаючи від 2005 року, але ще жодне звернення на знайшло такої широкої підтримки мас.

Експерти, однак, сумніваються в тому, що вже зараз можна говорити про нову епоху інтернет-демократії.

Політолог із Фонду Бертельсмана Леонард Новий вважає, що останній випадок продемонстрував передусім потенціал сучасної техніки. Мобілізувати ж виборців, на його думку, вдалося, в першу чергу, завдяки темі, яка турбує сьогодні багатьох.

(Берлін – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG