Доступність посилання

ТОП новини

Секретаріат виборців України АБО Секретаріат Президента готується до вибрів


Київ – Заступником голови Секретаріату Президента та представником Глави держави у парламенті призначено Ігоря Попова. До цього часу він очолював громадську організацію Комітет виборців України, яка стежила за дотриманням законодавства під час виборів. На думку експертів, таке призначення свідчить про те, що Секретаріат Президента збирається приймати активну участь у президентських виборах.

Оглядачі зазначають, що призначення Ігоря Попова на посаду відбулося невдовзі після того, як на дострокових виборах до Тернопільської обласної ради друге місце зайняла партія «Єдиний центр». Ініціатором створення та неформальним лідером ЄЦ називають голову Секретаріату Президента Віктора Балогу.

Комітет виборців, який наполягав на проведенні перевиборів на Тернопільщині, визнав, що вони відбулися без суттєвих порушень. Натомість Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що фальсифікації на тернопільських перевиборах були у межах 20 відсотків.

У КВУ вважають таке звинувачення перебільшеним, а головне – голослівним. «Закиди Литвина про фальсифікації ми б сприйняли, якби його члени комісій і спостерігачі назвали конкретні факти, – каже речник Комітету виборців України Олександр Черненко. – Це поки що розмови. Дійсно, є чутки про підкуп зі сторони Партії регіонів. Але знову ж таки, ніхто за руку впійманий не був. Щодо результатів «ЄЦ», то, очевидно, була мобілізація чиновників».

Віддячили посадою?

Політичні опоненти Балоги вважають, що таким чином він віддячив Попову за тернопільські вибори. «Це плата за вибори до Тернопільської обласної ради, – каже один із лідерів «Народної самооборони» народний депутат Геннадій Москаль. – За ті 14,5%, які начебто – за допомогою Комітету виборців – набрав «ЄЦ». У КВУ сказали, що таких чесних і прозорих виборів там ще не бачили».

За словами депутата Москаля, Комітет виборців мав би саморозпуститися, адже відтепер він не зможе бути неупередженим спостерігачем. Натомість речник КВУ Олександр Черненко так не вважає. «Організація – це не лише Ігор Попов. Це кілька тисяч активістів. А Ігор склав повноваження голови», – наголосив Черненко.

Головні вибори ще попереду

Коментуючи призначення, політологи здебільшого схиляються до думки, що це не стільки плата, скільки підготовка Секретаріату Президента до майбутніх виборів, насамперед президентських.

«Це призначення є знаковим, – каже політолог Володимир Фесенко. – Ігор Попов є знаним фахівцем і з питань виборчого законодавства, і з питань виборчих технологій, і з питань виборчого процесу загалом. І тому його призначення означає, що Секретаріат починає готуватися до президентських виборів і, можливо, до зміни виборчого законодавства».

На думку політолога, наразі важко сказати, якою саме буде роль Секретаріату Президента у виборчих перегонах. Або роль передвиборного штабу, або роль гравця що опосередковано впливатиме на процес та результат

Це стане відомо тоді, коли Віктор Ющенко визначиться, чи балотуватиметься він удруге.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG