Доступність посилання

ТОП новини

Брюссельська декларація – чи не останній шанс для незалежності України – чеський дипломат


Прага – Декларація про модернізацію української газотранспортної системи дає Україні шанс очистити від корупції найважливіший сектор економіки і оздоровити політику, вважає чеський дипломат, який від імені Євросоюзу вів переговори під час газового конфлікту між Україною і Росією. Якщо українське керівництво не скористається цим шансом, воно ризикує втратити країну, зазначає Вацлав Бартушка, з яким спілкувалося Радіо Свобода.

Як говорить чеський посол з особливих доручень Вацлав Бартушка, пропозиція Євросоюзу надати Україні допомогу в модернізації українських газогонів, може стати чи не найбільшим проектом із «європеїзації» країни. Під цим дипломат розуміє очищення від корупції енергетичного сектора та встановлення чітких правил гри, що відповідатимуть інтересам країни, а не групи осіб, які мають доступ до державних ресурсів.

Проте, Вацлав Бартушка усвідомлює, що для української влади зробити це буде складно, бо компанія «Нафтогаз» є надто зручним об’єктом для корупції на вищому державному рівні.

«Нафтогаз» – це невідома для світу компанія, яку прийнято називати «чорною скринькою». Не хочу ображати нічиї почуття, – каже Вацлав Бартушка, – але «Нафтогаз» надто багато «доять» в Україні. Це призвело до того, що компанія є практично банкрутом. Це загадка: як можна бути банкрутом, транспортуючи 80% російського газу? А до того ще транспортуючи нафту? Це мала б бути найприбутковіша компанія в Україні! Відповідь проста – забагато людей наживаються на цій компанії. Тому питання прозорості є дуже важливе. Але я говорю своїм українським друзям прямо: ви крадете занадто багато і занадто швидко. Ви розкрадаєте власну країну. Якщо далі піде таким темпом, то ви втратите і Крим, і незалежність. Це те, що зараз стоїть на кону».

«Інтереси країни мають стояти на першому місці»

На думку чеського дипломата, якого серйозність проблеми змушує вживати недипломатичні вирази, українське керівництво не зможе витримати натиску Росії, якщо не усвідомить що інтереси країни мають стояти на першому місці.

«Ви бачите набагато сильнішу і набагато цілеспрямованішу Росію, яка поставила перед собою певну мету. А з іншого боку Україну, де Президент і Прем’єр ведуть боротьбу, і немає послідовної політики. Спостерігати за цим – одне розчарування. Але те, що українці погодилися запровадити більшу прозорість, вселяє надію. Бо лише у цьому випадку в Україну зможуть надійти інвестиції», – наголосив Вацлав Бартушка.

За його словами, тепер все залежить від України, від якої чекають здійснення обіцянок, першою і найголовнішою з яких є відокремлення компанії, що транспортує газ, «Укртрансгазу» від «Нафтогазу» і перетворення її у прозору, відповідальну компанію.

«Європа готова дотримуватися своєї обіцянки, попри те, що чеський уряд пішов у відставку. Ми все одно головуватиме у ЄС до кінця червня. Я можу пообіцяти, що ми будемо вірні нашому слову», – зазначив чеський посол з особливих доручень Вацлав Бартушка.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

XS
SM
MD
LG