Доступність посилання

ТОП новини

Ювілейний саміт НАТО: за святковим столом – про важливе


Страсбург – Рівно 60 років тому декілька країн Західної Європи, Сполучені Штати та Канада оголосили про офіційне заснування оборонно-безпекової організації з абревіатурою «НАТО». За свою тривалу історію Північноатлантичний альянс пройшов через декілька етапів трансформації та розширень. Яке майбутнє в цієї організації, як будувати стосунки з Росією і як бути з військовою місією в Афганістані? Такі питання будуть предметом дискусій лідерів нині вже 28 країн-союзниць: щойно до Альянсу приєналися Хорватія та Албанія. І, звичайно ж, святкові церемонії, візит Барака Обами та повернення Франції до військового командування – все це теж у програмі ювілейного саміту Північноатлантичного альянсу.

Європейський квартал Страсбурга трансформувався у справжню неприступну фортецю. 30 кілометрів бар’єрів, шлагбауми, кінні наряди поліції, військові у повній бойовій готовності – всього чотири з половиною тисячі охоронного персоналу. Це, не рахуючи протиповітряних установок та митників, що як багато років тому, знову перевіряють документи у тих, що перетинають німецько-французький кордон. Ці незручності, звичайно, тільки на період саміту.

Навіть мешканці сусідніх кварталів та місцеві працівники повинні мати спеціальні дозволи, щоб дістатися до своїх домівок чи на роботу. Саме тут у п’ятницю розпочинається ювілейний саміт Північноатлантичного альянсу. Франція та Німеччина запросили країни-союзниці відсвяткувати 60-річчя НАТО у Страсбурзі, Келі та Баден-Бадені.

Речник НАТО, канадець Джеймс Аппатурай ділиться деякими подробицями програми святкувань: «Є у програмі церемоніальні аспекти: 60-та річниця, візит Президента (Барака Обами) та святкування повернення Франції до військових структур НАТО. За відзначення цих подій зголосилися всі країни-союзниці. А по суті справи тут пройдуть поглиблені дискусії щодо стосунків із Росією, майбутнього НАТО та Афганістану», – каже Джеймс Аппатурай.

Американський Президент Барак Обама, здійснюючи своє перше європейське турне як голова держави, теж прибуває на НАТОвські святкування.

У центрі уваги – взаємна доповнюваність

Іншою важливою темою нинішнього саміту має бути проблема співіснування НАТО та Європейської системи безпеки, що функціонує при Раді Євросоюзу. Жан-Франсуа Бюро, асистент Генсекретаря НАТО з питань публічної дипломатії, переконаний, що ці дві оборонні структури тільки доповнюють одна одну.

«Їх не протиставляють одна одній. У минулому існувала стійка тенденція гадати, що Європейська система безпеки й оборони могла б замінити НАТО. Сьогодні ми скаржимося, що НАТО може «похоронити» Європейську систему безпеки. Проте є відповідальності, які Європа може і має взяти на себе. І ми вже були свідками цього і на Балканах, і в Африці, і останнім часом, у протипіратських місіях. Але є також відповідальності, що має на себе взяти НАТО: у Афганістані чи на тих самих Балканах. Правдою є те, що Європа і НАТО працюють разом на одній світовій арені», – каже Жан-Франсуа Бюро.

Ця взаємна доповнюваність і буде у центрі уваги нинішнього ювілейного саміту Північноатлантичного альянсу.

Серед інших тем – відзначення приєднання до НАТОвського блоку нових членів, Албанії та Ховатії, та можливе визначення наступного голови Альянсу.

Попри можливі террористичні атаки, організатори саміту очікують ще й близько 50 тисяч маніфестантів, що планують у суботу провести поблизу місць урочистостей антинатовські акції протесту.


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG