Доступність посилання

ТОП новини

На ювілейному саміті НАТО говорили про майбутнє Альянсу


Страсбург – У суботу у французькому Страсбурзі та німецькому Келі закінчився історичний саміт НАТО з нагоди його 60-річного ювілею. 28 керівників країн-союзниць НАТО дійшли згоди щодо того, хто буде наступним Генеральним секретарем Альянсу. Ним став данський прем’єр-міністр Андерс Расмуссен, якого вважали фаворитом на крісло голови Альянсу.

Другий день святкувань та обмінів думками між головами держав та урядів країн-союзниць Північноатлантичного Альянсу відбувається на тлі широких протестів антинатовців, що проходять у Страсбурзі.

Власне, робота другого дня саміту НАТО розпочалася символічним актом: 28 лідерів країн-союзниць перейшли міст через річку Рейн з німецького Келя до французького Страсбурга.

Факт проведення саміту НАТО у французькому місті Страсбурзі та німецькому Келі – теж символічний.

Уперше ці дві країни, в історії відносин яких було багато кривавих сторінок, об'єднані на святкуванні оборонно-політичної організації.

Барак Обама і Ніколя Саркозі.
«Наші народи мали тисячі жертв, – заявив на відкритті засідання Ради Альянсу французький Президент Ніколя Саркозі. – Це символічно, бо НАТО – це організація миру, а не війни».

Відкриваючи засідання Північноатлантичної Ради, лідери натовських держав пом'янули хвилиною мавчання загиблих військовиків в усіх місіях НАТО.

Президент США Барак Обама, виступаючи у Страсбурзі під час церемонії урочистого приєднання Албанії та Хорватії до НАТО, передав її лідерам оригінали Вашингтонської угоди щодо створення Північноатлантичного альянсу, ухваленої у 1949 році.

При цьому американський Президент заявив, що «двері НАТО залишатимуться відкритими для всіх, хто відповідатиме стандартам Альянсу та може зробити свідомий внесок до справи безпеки країн-союзниць».

Він додав, що з огляду на цей принцип, нинішне святкування розширення НАТО не останнє.

Афганістан як мірило натовської місії

До Афганістану невдозі прибуде підмога з європейських країн НАТО.
Новій стратегії щодо НАТОвської місії у Афганістані, запропоновану Президентом Бароком Обамою, лідери країн-союзниць висловили жваву пдтримку.

«Афганським громадянам ми повинні надати допомогу, щоб ця країна ввійшла до нової ери, де не буде місця загрозі міжнародній спільноті з боку тероризму», – каже Генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер.

Президент Ніколя Саркозі додає, що Альянс «не має права програти в Афганістані, бо там поставлена на карту частина світової свободи. Ми на боці громадян Афганістану, і ми повинні докласти зусиль для розвитку цієї країни».

Лідери НАТО домовились заснувати місію для підготовки афганського війська і поліції і відправити додатково близько 5 тисяч військовиків до цієї країни.

У 21-ше століття – з новою стратегією

Нова стратегічна концепція Північноатлантичного Альянсу теж була у центрі уваги учасників дводенного святкового саміту. Ухвалений ще у 1999 році, чинний документ значно застарів. Нові виклики 21-го століття, пов’язані із світовим тероризмом, кібернетичними злочинами, піратством та інше вимагають вироблення іншої стратегії та формулювання теперішньої місії організації НАТО.

Ювілейний саміт Північноатлантичного Альянсу мав також символічне забарвлення: таке потепління стосунків між Францією та Сполученими Штатами спостерігається вперше за багато десятиліть.

Україні для втілення євроатлантичних прагнень потрібні реформи – лідери НАТО

Лідери НАТО підкреслюють необхідність подальших реформ в Україні для втілення в життя її євроатлантичних прагнень

Про це йдеться в декларації НАТО, схваленій за підсумками саміту.

«Ми підкреслюємо важливість зобов’язань України продовжувати імплементацію необхідних політичних, економічних, оборонних та безпекових реформ із метою реалізації євротлантичних прагнень, і ми залишаємося готовими надавати допомогу для цього», – зазначається в документі.

При цьому лідери НАТО наголосили на ключовій важливості політичної стабільності для успіху у реформах.

Лідери НАТО підтвердили своє рішення, схвалене на саміті в Бухаресті в квітні 2008 року, щодо того, що Україна та Грузія мають стати членами НАТО.

«Ми максимально збільшимо наші поради, допомогу та підтримку для їхніх реформ в рамках Комітетів Україна-НАТО та Грузія-НАТО», – зазначено в декларації.

Лідери НАТО також висловили переконання в тому, що річні національні програми допоможуть Україні та Грузії в просуванні необхідних реформ, хоча й відмовилися висловлювати прогноз, коли можуть бути прийняті рішення щодо Планів дій щодо членства в НАТО (ПДЧ) для обох країн.

Крім того, в декларації міститься позитивна оцінка внеску України в спільну безпеку, в тому числі, через участь в операціях НАТО.

Лідери країн НАТО заявили про необхідність співпраці з Росією

Володимир Путін про вступ України до НАТО і чути не хоче...
Про це повідомив у суботу на прес-конференції після завершення саміту НАТО його Генеральний секретар Яап де Гооп Схеффер.

«Ми повинні співпрацювати з Росією, тому що у нас є спільні інтереси – від Афганістану до контролю над озброєнням», – сказав він.

Водночас Генсек НАТО зазначив, що союзники та Росія мають і різні погляди на певні проблеми, починаючи від ситуації в Грузії, завершуючи питанням Угоди про звичайні збройні сили в Європі.

Разом з тим, за словами Схеффера, країни-члени НАТО вирішили продовжити співпрацю з Росією в рамках Комітету Росія-НАТО, в тому числі на рівні міністрів.

Прем’єр-міністр Данії став новим Генсеком НАТО

Новий Генсек НАТО.
Новим Генеральним секретарем НАТО обрали прем’єр-міністра Данії Андреса Расмуссена.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції після завершення саміту НАТО його чинний Генеральний секретар Яап де Гооп Схеффер.

Президент Франції Ніколя Саркозі привітав данського колегу з обранням і зазначив, що рішення було прийнято країнами-членами НАТО одностайно.

Проти кандидатури Расмуссена напередодні виступала Туреччина, яка була незадоволена тим, як Расмуссен реагував в 2006 році під час скандалу, коли одне з данських видань надрукувало карикатуру на пророка Магомета.

Це викликало хвилю протестів в ісламському світі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG