Доступність посилання

ТОП новини

Конкретні пропозиції щодо модернізації української ГТС будуть після підписання кредитних угод – Юрій Продан


Міністр палива і енергетики України Юрій Продан
Міністр палива і енергетики України Юрій Продан

Київ – Переговори щодо газу – це одна з головних тем візиту Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко до Москви. Однак скидається, що конкретних пропозицій про участь Росії у модернізації української газотранспортної системи голова українського уряду поки що не дасть, вважає міністр палива і енергетики України Юрій Продан. Конкретні пропозиції з’являться лише після того, як «Нафтогаз» укладе угоди з міжнародними фінансовими інституціями, сказав міністр в інтерв’ю Радіо Свобода.

– Наприкінці квітня Юлія Тимошенко їде до Москви. Що буде головною темою переговорів?

– Програма візиту зараз формується. Але, звісно, йтиметься і про газ. Тому, думаю, ми туди поїдемо з дуже добрими нашими відносинами, які відбуваються у нас цього року. Ви знаєте, що жодного дня не пропущено розрахунків, російська сторона йшла нам назустріч щодо врахування фактичних обсягів споживання газу, тому ми очікуємо на добрі переговори.

– Візит Юлії Тимошенко до Москви планувався на початок квітня. Однак після підписання у Брюсселі декларації щодо модернізації української газотранспортної системи поїздка була скасована. Чи має зараз Прем’єр-міністр пропозиції до Росії щодо модернізації української ГТС?


– Ми відкриті. І сьогодні всі можуть взяти участь із відповідним наданням коштів. Сьогодні всі структури, які є у світі і які мають пропозиції новітніх технологій, можуть взяти участь у тендері і працювати на модернізацію української ГТС. Тут немає ніяких проблем, щоб працювати на недискримінаційних умовах.

– А конкретні пропозиції уже є?


– Конкретні пропозиції з’являться після того, як з’являться конкретні кредитні угоди, які будуть укладені між «Нафтогазом» та Європейським інвестиційним банком, Європейським банком реконструкції і розвитку та Світовим банком. А до цього часу, упродовж цього року будуть напрацьовані конкретні бізнес-плани. Наприклад, буде показано бізнес-план по компресорних станціях. Береться конкретна «компресорна», робиться техніко-економічне обґрунтування здійснення модернізації, і вже тоді цей проект буде фінансуватися конкретним банком. Після цього будуть проводитися тендери. А участь у тендерах будуть брати конкретні надавачі цих послуг. Сьогодні є пропозиції, і ми співпрацюємо з японськими компаніями – у них є цікаві пропозиції щодо модернізації компресорних станцій, є пропозиції щодо здійснення супутникового контролю за витіканням газу. Є також пропозиції від наших (українських) виробників обладнання…

– А від Росії поки що немає?


– Є відповідні пропозиції від російських компаній, які постачають обладнання, які й зараз його постачають. Але я ще раз кажу: всі роботи і послуги будуть виконуватися на тендерних засадах. Тобто, буде оголошений тендер, він буде відкритий для всіх, і ми з задоволенням будемо обговорювати ці питання з усіма компаніями, які виявлять бажання брати участь у тендері.

– Зараз систематично виникає питання щодо штрафів із боку Росії за недобір газу. Як ви плануєте залагоджувати це питання?

– Ми домовляємося з Росією. Умови договору дозволяють це робити. Тож сьогодні домовляємося, щоб штрафних санкцій не застосовувалося. Тому що і російська сторона розуміє ситуацію, яка складається зі споживанням. Протягом першого кварталу у нас все було нормально, ми домовлялися. Січень, лютий, березень, квітень… уже домовленості є по кожному місяцю. І у тих платіжках, які виставляються «Газпромом», передбачається якраз фактичний обсяг споживання за ці місяці. Тому будемо сподіватися на добру волю і домовленості у майбутньому.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

XS
SM
MD
LG