Доступність посилання

ТОП новини

На Львівщині через недбалість згоріла церква XVIII століття


Врятована церква у Сокалі. Фото МНС
Врятована церква у Сокалі. Фото МНС

Львів – Радіо Свобода нещодавно інформувало про критичну ситуацію на Львівщині щодо нищення старих дерев’яних церков. Ще одна втрата. На сам Великдень після урочистого Богослужіння у Стрийському районі цілком згоріла пам’ятка архітектури XVIII століття.

Пожежа виникла близько 11 години в селі Угольна Стрийського району. Греко-католики якраз вийшли з церкви після Богослужіння, що проводилось в унікальному дерев’яному храмі Святого Василя Великого, збудованому у 1781 році. Через дві години пожежники ліквідували вогонь, але сакральна пам’ятка і усе церковне майно згоріли.

За попередньою інформацією головного управління МНС, причина пожежі – неналежне електричне обладнання у храмі.
Парафіяни тричі отримували попередження від працівників МНС про те, що необхідно замінити електропроводку у храмі, але далі письмового обліку справа не зрушилась. У церкві продовжували відправляти Богослужіння і використовувати електричні прилади. Речник головного управління МНС Павло Василенко зазначив, що настоятель у четвер і п’ятницю помітив, що щиток перегрівався. Відтак була несправність в електромережі.

На Львівщині ще на одну дерев’яну церкву менше

На сьогодні в області ще на одну сакральну пам’ятку архітектури менше – їх залишилось 489. А це майже удвічі менше, аніж було за радянської влади.

Напередодні Великодня пожежа також спалахнула в дерев’яному храмі «Святого Пантелеймона» кінця XVI століття в місті Сколе. Вогонь пошкодив внутрішні стіни і дах пам’ятки архітектури. Збитки становлять більше 40 тисяч гривень. Причина пожежі – порушення правил пожежної безпеки.

За останні 5 років в області згоріли уже 29 дерев’яних храмів. Найчастіше причиною пожежі є стара електромережа у храмі. Але не зрозуміло, чому при такій ситуації, надалі подається електропостачання у церкву, чому не закривають храм, допоки не відремонтують належно електрику, чому мінімальні штрафи за порушення? За словами Павла Василенка, якби примусово зачинили храм, то виник би скандал з боку парафіян. До слова, лише одна релігійна конфесія погодилась на такий рішучий крок – УПЦ МП.

За безвідповідальність треба карати

Доктор богослов’я ієромонах Севастіян Дмитрух вважає, що саме влада має відповідати за збереження унікальних дерев’яних церков.

«Але виглядає на те, що у радянський час була влада, а зараз її нема. Неналежна електромережа - значить карати, не подавати електрику», – каже Севастіян Дмитрух.

Близько 70% старих дерев’яних церков на Львівщині потребують заміни електромережі.

Львівська обласна рада торік ухвалила програму про збереження дерев’яних сакральних пам’яток архітектури, але вона виявилась недієвою, бо дерев’яні церкви і далі горять.

(Львів–Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG