Доступність посилання

ТОП новини

Естонія виграла від вступу до НАТО. Чи виграє Україна?


Київ – Таллінн – Вступ до НАТО принесе Україні користь? Чи, навпаки, призведе до втрат? Відповісти на це питання, фактично, неможливо, не взявши до уваги досвіду інших пострадянських країн, які вже є членами Альянсу. У вівторок відбувся телеміст Київ-Таллінн, на якому про досвід перебування Естонії в НАТО розповіли відомі естонські політики та громадські діячі.

Нині лише 31% українців підтримують ідею вступу країни до НАТО, показують останні опитування фонду «Демократичні ініціативи». Наприкінці 90-х років подібні настрої панували і в Естонії.

А вже сьогодні, після вступу до Альянсу, три чверті громадян Естонії вважають членство в НАТО вкрай важливим і потрібним для країни. Причому, такої думки дотримується більш ніж половина російськомовних громадян цієї балтійської держави!

Вагаєтеся щодо євроінтеграції? Хочете про це поговорити?

Що так змінило погляди естонського суспільства на євроатлантичну інтеграцію? Передусім тривала громадська дискусія, яка передувала вступу до Альянсу, говорить один із її ініціаторів, аналітик Міжнародного центру безпекових студій Мерле Майгре.

«Ми в Естонії не намагалися говорити людям, що НАТО – це хороший, правильний вибір. Ми розповідали про систему оборони країни загалом, про значення безпеки для Естонії. І про те, що Північноатлантичний альянс є лише одним із елементів цієї безпеки. Міністерство оборони ініціювало громадські курси з питань національної безпеки, які діють і досі. В їхній організації беруть участь різні люди: урядовці, актори театрів, бізнесмени, депутати...», – зазначає Мерле Майгре.

Вступ країни до НАТО – сигнал «на старт» для інвесторів

Наскільки виправдалися сподівання Естонії щодо членства в Альянсі? Країна отримала від цього кроку величезну користь, вважає колишній прем’єр-міністр Естонії, економіст та історик Март Лаар.

«Коли ми розпочали процес вступу до НАТО, люди ставилися до цього по-різному, значна частина – негативно. Не вірили, що Альянс гарантує безпеку, боялися економічного та політичного тиску з боку Росії. Поступово ці думки змінилися на позитивні. Вступ Естонії до НАТО та Євросоюзу прибрав безліч проблем. З’явилася стабільність, яку помітили не тільки ми, а й закордонні інвестори. Вступ будь-якої країни до НАТО – це вагомий економічний аргумент для тих, хто бажає інвестувати в цю державу», – переконаний визначний естонський політик.

Російська імперія без «кишенькової» України не відбудеться

Вибудовуючи національну систему безпеки, естонським патріотичним силам довелося діяти в умовах, подібних до українських: пострадянський менталітет, російськомовне суспільство, політичний тиск з боку сусідньої держави. Тому Естонія готова ділитися з Україною своїм досвідом європейської інтеграції. Тим більше, що на думку Марта Лаара, ситуація в Україні впливає на всю Європу.

«Україна має величезний вплив на ситуацію у Європі. Її нестабільність спричиняє проблеми у цілому регіоні. Як історик, я знаю безліч підтверджень цього за останні кілька століть. Сказати по правді, естонці обожнюють політичну боротьбу. Але в українців до неї особлива пристрасть! Коли політики ніяк не можуть виробити своєї думки щодо євроінтеграції, чи можна очікувати цього від звичайних людей? Українцям потрібно консолідувати суспільство, і ми готові допомогти у цьому».

Зацікавленість Естонії в європейській інтеграції України Март Лаар пояснює тим, що в разі вступу України до НАТО ідея відродження російської імперії зазнає поразки. Це позитивно вплине на всіх, в тому числі на Росію, яка нарешті знайде час вирішити свої внутрішні проблеми. І на Естонію, яка отримає стабільних та передбачуваних сусідів.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG