Доступність посилання

ТОП новини

Експерти радять Бараку Обамі, як працювати з Україною


Перший день президента США Барака Обами в Овальному кабінеті Білого дому. 21 січня 2009 р.
Перший день президента США Барака Обами в Овальному кабінеті Білого дому. 21 січня 2009 р.

Київ – Вашингтон. Якою має бути політика нової адміністрації США щодо України? Цьому питанню була присвячена відео-конференція Вашингтон-Київ, у якій взяли участь провідні політичні та економічні експерти двох держав. Предметом обговорення стали рекомендації новому президенту США Бараку Обамі щодо співпраці з Україною, розроблені групою американських фахівців на чолі з колишнім Послом в Україні Стівеном Пайфером.

Одна з традицій американської демократії – кожному новому президенту Сполучених Штатів провідні експерти країни дають поради щодо найважливіших аспектів зовнішньої політики. Цього разу таким аспектом стала Україна.

На думку старшого радника центру стратегічних і міжнародних досліджень Брукінгс Інституту (США) Стівена Пайфера, стабільна ситуація в Україні – це запорука стабільності у Європі в цілому. А в Україні на сьогодні є чотири проблеми, у вирішенні яких мають взяти участь Сполучені Штати.
Стівен Пайфер


Чотири «кити» допомоги США Україні

За словами Стівена Пайфера, мова йде про, по перше, стимулювання економіки в умовах фінансової кризи, в тому числі за допомогою Міжнародного валютного фонду, зокрема – стабілізація банківської системи. Другий важливий аспект уваги США до України – розвиток енергозбереження та зменшення енергетичної залежності від інших держав. Третій – лобіювання інтересів України щодо вступу до НАТО і ЄС.

«Але все це не принесе ніякого ефекту без четвертої складової – вироблення спільної політики уряду і Президента України. Сполучені Штати готові виступити посередником у цьому процесі. Зокрема, адміністрація Барака Обами мала б відновити роботу Міждержавної комісії, у складі віце-президента США та Президента і Прем’єр-міністра України, – зазначив Стівен Пайфер, озвучивши основні рекомендації адміністрації Президента США стосовно України.

Україна далі від дефолту, ніж півроку тому?

Другий учасник розробки «української стратегії» США, старший науковий співробітник Інституту міжнародної економіки імені Петерсена
Андерс Ослунд
Андерс Ослунд детальніше зупинився на фінансово-економічних аспектах американської політики щодо України.

«Глобальна економічна криза боляче вдарила по Україні. Але для її подолання вже зроблено чимало: досягнуті домовленості з МВФ, стабілізовано курс гривні, розпочато реформи у бюджетному та банківському секторах. Зі свого боку, Сполучені Штати Америки можуть надавати Україні фінансову допомогу через міжнародні установи, переконувати у необхідності цього міжнародну спільноту», – зазначив Андерс Ослунд і додав – «Також наша країна має взяти щонайбільшу участь у розвитку енергозбереження, запровадженні альтернативних джерел енергії. Зі свого боку, Україні варто інвестувати у видобуток власного газу та нафти. Це дешевше, ніж купувати у Росії. А крім того, настав час довести тарифи на газ та електроенергію для населення до рівня їхньої собівартості. Найбідніші верстви мають отримати субсидії, в тому числі за рахунок міжнародної допомоги».

Ще півроку тому пан Ослунд зазначав, що Україна є однією з країн, яким найбільше загрожує дефолт. Сьогодні він переконаний, що позиції української економіки покращилися, навіть незважаючи на кризу: до цього призвели реформи у фінансовому та банківському секторах.
Борис Тарасюк


Обама переконає Росію, що Україна має йти до НАТО?

Але наскільки відповідають такі рекомендації реальному стану речей в Україні? Державі дійсно потрібна допомога Сполучених Штатів щодо подолання фінансової кризи, розвитку енергозбереження, і навіть щодо припинення внутрішнього протистояння гілок української влади. Але у зазначених рекомендаціях не окреслена чітко позиція США щодо членства України в НАТО, вважає голова комісії Верховної Ради з питань євроінтеграції Борис Тарасюк.

«У цілому ми згодні з рекомендаціями американських експертів. Але нас дивує той факт, що вони пропонують Україні співпрацювати з НАТО без надання ПДЧ, і ставлять вступ до Альянсу в залежність від настрою суспільства. Зовнішня політика – це прерогатива влади, а не народних мас. Окрім того, такі країни, як Болгарія та Словенія увійшли до Альянсу, коли більшість населення цих держав не підтримувала цього кроку. Зараз громадяни цих держав змінили свою точку зору на протилежну. Взагалі в нас складається враження, що Росія має де-факто право вето у НАТО та міжнародній спільноті», – заявив Борис Тарасюк.

Зі свого боку Стівен Пайфер зазначив, що у Рекомендаціях він радить Бараку Обамі твердо заявити Москві, що співпраця США з Україною є пріоритетною і не залежить від думки Росії. А крім того – вступ України до НАТО стосується лише України і НАТО. І цей крок зовсім не повинен означати погіршення стосунків Києва з Москвою. Також експерт пообіцяв врахувати ці та інші побажання українських учасників відео-конференції, та передати змінені рекомендації адміністрації президента США Барака Обами.

(Київ – Вашингтон – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG