Доступність посилання

ТОП новини

Заколот в елітній військовій бригаді Грузії


Грузія -- Колона бронемашин зосереджена біля військової бази в Мухровані, 5 травня 2009 р.
Грузія -- Колона бронемашин зосереджена біля військової бази в Мухровані, 5 травня 2009 р.

Прага – Повідомляють, що спроба військової змови на грузинській елітній військовій базі в Мухровані поблизу Тбілісі припинена, все завершилося без насильства. Бунтівники з елітної військової бригади вирішили не чинити опір і здалися на вимогу влади і самого президента Грузії Міхеїла Саакашвілі. Вдале припинення військової змови відбулося за день до початку на території Грузії військових навчань НАТО, проти яких різко виступає Москва.

За повідомленням речника Міністерства внутрішніх справ Грузії Шоти Утіашвілі, грузинські спецслужби знали про підготовку бунту в Мухровані. Напередодні вночі підрозділ МВС заарештував кількох офіцерів елітної бригади. Заарештували також і колишнього командувача національної гвардії Грузії генерала Кобу Кобаладзе, якого підозрюють в організації планованого виступу військових проти президента Саакашвілі.

Військові нібито планували вирушити армійською колоною до Тбілісі, а це від Мухровані якихось 19 кілометрів. Метою змови, як повідомило МВС Грузії, було повалення влади Саакашвілі.

Сам Саакашвілі відбув сьогодні для переговорів із бунтівниками в Мухровані. Президент Грузії сказав зранку у телевізійному зверненні: «Звичайно, ми вважаємо це серйозним викликом. Водночас я хочу заявити, що це одинокий випадок. Це не поширилося на інші військові підрозділи, які перебувають у стані бойової готовності. Ситуація нормальна і під контролем. Ситуація в державі спокійна, прямої загрози стабільності немає».

Повідомляють також, що командир бази в Мухровані Мамука Ґорґішвілі зробив заяву з критикою влади Саакашвілі, але зобов’язався не використовувати силу. Це рішення ухвалили відразу ж після прибуття на базу офіційних осіб з МВС Грузії.

Росія рішуче відкидає будь-які звинувачення в причетності до бунту


Міхеїл Саакашвілі й офіційні речники влади в Тбілісі обвинуватили Росію в причетності до цієї військової змови з метою не лише зірвати навчання НАТО, а й саміт ЄС у Празі з питань «Східного партнерства», в якому президент Грузії планує брати участь. Зокрема, Саакашвілі сказав з цього приводу: «Я вимагаю від нашого північного сусіда відмовитися від будь-яких провокацій. Ці провокації в Грузії не пройдуть. Грузинський народ на це не клюне».

Грузинська опозиція вважає події в Мухровані намаганням влади підготувати ґрунт для введення надзвичайного стану в країні. Росія ж назвала заяви Тбілісі про «російський слід в Мухровані» «абсурдом», а офіційний представник Росії в НАТО Дмитро Рогозін – «божевільними обвинуваченнями з боку грузинського політичного та військового керівництва».

Тим часом у середу розпочинаються місячні навчання сил НАТО на сході Грузії, в яких приблизно тисячу вояків із понад 12 держав членів НАТО і партнерів альянсу будуть відпрацьовувати «кризову відповідь».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG