Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт Луценка з німецькою поліцією може завершитися крахом коаліції


Юрій Луценко
Юрій Луценко

Київ – Інцидент у франкфуртському аеропорті став приводом для того, щоб порушити питання про відставку міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. На думку політологів, конфлікт українського міністра внутрішніх справ зі своїми німецькими колегами може мати стати приводом для серйозних політичних пертурбацій в Україні.

Німецька поліція підтвердила, що в аеропорту Франкфурта-на-Майні змушена була застосувати силу до українського міністра внутрішніх справ та його 19-річного сина. Натомість департамент зв’язків із громадськістю МВС України повідомив, що непорозуміння вирішили мирно, і Юрій Луценко відправився до Південної Кореї з урядовим візитом. Сам міністр зараз перебуває в закордонному відрядженні й пояснень поки що не дав.

Тим часом Президент Віктор Ющенко зажадав від Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко з’ясування у дводенний термін обставин інциденту, а від Міністерства закордонних справ - офіційної інформації з цього приводу.

Депутати хочуть вислухати Луценка

Політичні опоненти отримали новий привід для того, а порушити тему можливої відставки Луценка з посади міністра. Представники всіх політичних сил впевнені, що халепа, в яку потрапив міністр внутрішніх справ, стане приводом для розгляду у Верховній Раді. Фракція Партії регіонів, яка й раніше вимагала відставки Луценка, тепер знову порушила це питання. Таку ж позицію зайняла і партія «Єдиний центр», депутатська група якої входить до складу фракції «Наша Україна – Народна самооборона».

Інші політичні сили наразі не визначилися. Представник фракції Компартії Олександр Голуб підтримує ідею про відставку міністра, проте сумнівається, що таке рішення може пройти через парламент. «Зазвичай люди у цивілізованих демократичних країнах самі приймають рішення про відставку, не чекаючи, поки це питання ініціюватимуть парламент чи президент, – каже депутат-комуніст. – Парламент може ініціювати відставку Луценка, але необхідної кількості голосів, як я розумію, для проходження такого рішення немає».

Натомість депутат-бютівець Святослав Олійник вважає, що необхідна кількість голосів за відставку Луценка може набратися. Хоча прогнозувати результат наразі не береться, як і позицію своєї фракції. «Я не можу говорити за фракцію, але окремі депутати дуже критично ставляться до діяльності Юрія Луценка на посаді міністра, – каже депутат-бютівець. – І я міг би прогнозувати, що можуть і в нашій фракції знайтися голоси. Особливо, якщо дії міністра шкодять іміджу України».

Щоб визначитися, депутати насамперед хочуть отримати офіційну інформацію щодо франкфуртського інциденту та вислухати самого міністра.

Удар по репутації – удар по коаліції?


На думку політологів, гіпотетично можлива відставка Юрія Луценка може мати великі політичні наслідки і, зокрема, спричинити розвал коаліції. Тоді франкфуртська подія стане лише приводом для суто політичних рішень.

«Юрій Луценко зробив великий подарунок Партії регіонів, – каже політолог Вадим Карасьов. – Тому що, безперечно, після цього інциденту Партія регіонів ініціюватиме його відставку. І цю відставку можуть підтримати і частина НУНС, і навіть певні групи у БЮТ. А це, відповідно, може спричинити відхід «Народної самооборони» від коаліції. Тому голосування за відставку Луценка, якщо воно буде результативним, може підірвати коаліцію і призвести або до нової коаліційної комбінації, або до позачергових парламентських виборів».

Франкфуртська «гостинність»

Юрій Луценко не перший відмий українець, який мав конфлікт із німецькими правоохоронцями в аеропорту Франкфурта-на-Майні.

У березні цього року там був затриманий Віталій Кличко, всесвітньо відомий боксер та лідер блоку свого імені в Київській міськраді. За наслідками інциденту політик-боксер збирався позиватися до суду.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG