Доступність посилання

ТОП новини

Нову конституцію Угорщини критикують на Заході


Опозиційні угорські партії бойкотували засідання парламенту, Будапешт, 18 квітня 2011
Опозиційні угорські партії бойкотували засідання парламенту, Будапешт, 18 квітня 2011

Угорщина – Днями угорський парламент ухвалив нову конституцію країни. Основний закон Угорщини минулої неділі підписав глава держави Пал Шміт. Правляча консервативна коаліція заявляє, що ця конституція є найкращою на теренах постсоціалістичного простору. Однак на Заході її вже назвали конституцією східного типу й глибоко антиліберальною. А дві опозиційні угорські партії взагалі бойкотували засідання парламенту, на якому відбулося обговорення статей проекту основного закону.

Новий основний закон Угорщини вступить в дію 1 січня 2012 року. Багато в чому його статті відображають світогляд правлячих правих партій, значно нівелюючи досягнення угорського суспільства ліберальної пори минулих двох десятиліть і закріплюючи християнсько-консервативні цінності.

На цьому наголосив і президент Угорщини Пал Шміт одразу після підписання конституції.

«У цьому законі сконцентровані основні правила співжиття суспільних сил, права та обов’язки громадян, включно з правом сповідувати нашу віру. Тому для всіх нас це є спільною справою і фундаментом для існування нації», – сказав президент Угорщини.

Однак спостерігачі з ліволіберальними поглядами в Угорщині і поза її межами вкрай скептично ставляться до того, що основний закон цієї країни, ухвалений переважно однією партією «ФІДЕС», слугуватиме інтересам усіх політичних та соціальних груп у державі.

Британський часопис «Ґардіан» назвав угорську конституцію неліберальною, порівнюючи її з аналогами основних законів східноєвропейських країн. На думку британських оглядачів, цей документ містить правові механізми, які дозволятимуть одній політичній силі зберігати владу навіть у випадку, якщо вона не переможе на наступних парламентських виборах.

Конституція з купюрами і без

Опозиціонери від партії соціалістів висловлюють переконання, що нова угорська конституція переобтяжена політичними визначеннями і ледве містить власне конституційні положення.

Член парламенту від опозиційної партії соціалістів Аґнеш Кунгалмі заявила: «Цей документ визначить подальшу долю Угорщини. Переконана, що будуть важкі наслідки для наступних поколінь, якщо ми не зможемо у майбутньому ухвалити іншу конституцію».

Фракція соціалістів упродовж кількох місяців бойкотувала всі засідання угорського парламенту, коли йшло обговорення проекту нової конституції. До лівих також приєдналися зелені.

Лідер цієї партії Андраш Шиффер рішуче виступає проти скасування управління омбудсменів.

«Уповноважений у справах захисту особистих даних громадян, наприклад, за останні два десятиліття відповідав і за захист державних таємниць, але разом з тим був і гарантом проти надмірного засекречування інформації, призначеної для суспільного вжитку», – зауважив Андраш Шиффер, лідер руху зелених в Угорщині.

Західні оглядачі зазначають, що перед ухваленням угорської конституції чинна влада мала надіслати до Венеціанської комісії на експертизу повний текст проекту майбутнього основного закону. Однак міжнародні експерти отримали тільки скорочену версію, яка не містить положень, що викликають сумніви у закордонних правників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG