Доступність посилання

ТОП новини

Гра в Медведєва


Повідомлення про початок переговорів, в перебігу яких повинна бути переглянута ціна на газ, який отримує Україна від Росії, могли б виглядати справжньою дипломатичною перемогою адміністрації Віктора Януковича. Якби не одна цікава обставинa.

Джерело, що повідомило ЗМІ про переговори, спеціально наголосило, що президент Росії Дмитро Медведєв поставився до українських доказів співчутливіше, ніж прем’єр-міністр Володимир Путін.

І справді, після візиту російського прем’єра в українську столицю ніяких повідомлень про можливий перегляд контракту, який був підписаний за участю прем’єр-міністрів Володимира Путіна і Юлії Тимошенко, не було. Такі повідомлення з’явилися тільки після приїзду в Україну президента Дмитра Медведєва.

При цьому російський прем’єр приїжджав до Києва з робочим візитом, а президент – для того, щоб вшанувати пам’ять жертв Чорнобильської трагедії. І обговорення газового питання його візит ніби не припускав.

Але українська сторона вирішила скористатися тим суперництвом, яке в даний час спостерігається в тандемі російських керівників, щоб спробувати вирішити газове питання. Наскільки виправданий такий підхід?

Ключі від газу все ж у Путіна

У Дмитра Медведєва вистачило ресурсу на те, щоб оплатити знижкою на газ пролонгацію базування Чорноморського флоту Росії в українському Севастополі ще на 25 років. Але ніяких можливостей змінити контракт із Україною в нього не знайшлося.

І це не дивно. Справа не в тому, справедливий чи несправедливий контракт. А в тому, що Володимир Путін вважає його справедливим для обох сторін. І піти на перегляд угоди – означає зважитися на пряму конфронтацію з прем’єр-міністром. Крім того, той, хто на такий перегляд піде, повинен буде пояснити росіянам, чому це Росія раптом вирішила «дарувати» Українi гроші за газ?

Володимир Путін пропонує Україні формули такого пояснення: відмова від економічної інтеграції з Європейським Союзом, вступ до Митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном. Але українське керівництво ні з чим цим не погоджується.

Дмитру Медведєву теж потрібно буде пояснити, чому для України знижено ціни. Чорноморський флот – це було чудове пояснення. Чим пожертвує Київ цього разу?

Якщо нічим не збирається жертвувати, то й дешевого газу не буде, про що б там не розмовляли президенти.

Але найголовніше: Віктор Янукович ще раз продемонстрував Володимирові Путіну, що хоче домовлятися з Дмитром Медведєвим. Спочатку в Харкові, а тепер у Києві український Президент знаходить однодумця саме в особі російського колеги і не приховує цього.

Проте ключі до газових сховищ, як і раніше, в руках прем’єра, а не президента. І не зрозуміло, навіщо українському Президентові настільки явно демонструвати своє порозуміння з одним iз конкурентів на посаду президента Росії.І так відверто не помічати можливостей іншого.

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG