Доступність посилання

ТОП новини

Агрохолдинги ростуть на користь влади


Київ – Сільськогосподарське виробництво та земля в Україні дедалі більше зосереджуються в руках великих агрохолдингів, відзначають автори проекту «Аграрна еліта України». Це дає змогу розвивати технології й нарощувати виробництво, однак таке укрупнення має негативні моменти, стверджують фахівці. Правники попереджають, що урядові законопроекти про землю містять можливості для поглинання одних господарств іншими. Експерти та самі фермери визнають, що незаконний перерозподіл землі й капіталу має місце вже зараз.

99 найуспішніших аграрних підприємств України забезпечують виробництво половини продовольства, найшвидше застосовують новітні технології і зосереджують у своїх руках дедалі більші обсяги землі.

Про це розповіла співавтор проекту «Аграрна еліта України», заступник редактора журналу «The Ukrainian Farmer» Зоряна Гошовська.

«Найбільшим банком землі, по 100 тисяч гектарів і більше, володіють 12 компаній. Перша двадцятка компаній контролює 15% орних земель України. Консолідація, злиття і поглинання тривають постійно. Хтось збільшує свій земельний банк, хтось зменшує. Для прикладу, 10 найбільших компаній, серед яких «Фінанс Юей», «Укрлендфармінг», «Кернел Груп», зараз активно зростають і добирають землю», – повідомляє експерт.

Люди, які концентрують землю

Автори проекту «Аграрна еліта України» у своєму дослідженні не зосереджувалися на конкретних особах, які стоять за тим чи іншим агрохолдингом. За їхніми словами, частина власників великих виробництв вимагала не включати їх до рейтингу, погрожуючи судом. Попри це, вони назвали частину власників найбільших холдингів. Вони здебільшого збігаються з рейтингом найбільших землевласників, оприлюдненим журналом «Тиждень», і майже всі пов’язані з чинною або колишньою владою. Зокрема, «Нафком-агро», яку контролює син Леоніда Кравчука Олександр, компанії «Дакор» та «Райз» викуплені колишнім очільником «Нафтогазу» Олегом Бахматюком.

Серед власників – і відомі бізнесмени. Так, головним акціонером «Українських аграрних інвестицій» є новозеландець Стівен Дженнінгс, компанії «Мрія» – Іван Гута, «Миронівського хлібопродукту» – Юрій Костюк.

Орними землями чи не найактивніше оволодівають підприємства, які контролює депутат-«регіонал» Рінат Ахметов, розповідає співавтор проекту «Аграрна еліта України» Павло Коротич.

«Група «Метінвест» створює великий агрохолдинг, до якого додалися аграрні активи металургійного комбінату «Ілліча», який викупив Ахметов. Які саме підприємства увійшли до холдингу, дізнаємося днями», – каже Коротич.

Переділ чорноземів: «білий» і «чорний»

Автори проекту «Аграрна еліта України» відзначають, що в Україні досі немає повноцінного ринку орної землі, а є ринок прав оренди на земельні ділянки. І це, на їхню думку, сприяє поширенню непрозорих схем перерозподілу землі в Україні.

Нині кожна десята ділянка землі змінює свого орендаря незаконно, визнає керівник Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.

«Укрупнення господарств позитивно впливає на розвиток аграрного сектору і свідчить про ефективну стратегію управління. Але маємо і факти поглинання підприємств. Непрозорі схеми перерозподілу землі й капіталу мають місце, але складають близько 10 відсотків від усіх випадків», – розповів Лапа.

За даними Держкомстату, упродовж року в Україні на 14 % збільшилося виробництво сільгосптехніки, а її імпорт зріс майже удвічі. Частина виробників, серед яких заступник президента Асоціації фермерів і приватних землевласників Микола Стрижак, пояснюють це зростанням попиту, викликаним початком переділу землі на користь великих агропідприємств, пов’язаних із чинною владою. Він заявив Радіо Свобода, що перерозподіл активізується від 2012 року зі скасуванням мораторію на продаж орних земель.

Олександр Шишканов
, партнер юридичної компанії «Jurimex», назвав конкретні механізми такого переділу, які містять урядові законопроекти.

«Законопроект «Про ринок земель», розроблений Держземагенцією, дає змогу оцінити напрямок реформування земельних відносин. Якщо у перелік власників землі не внесуть зміни і юридичні особи не зможуть її купувати, вони стануть вразливими, особливо закордонні інвестори. Дуже просто скупити 5-10 відсотків земельних активів та ініціювати розірвання договору, чинити перепони в користуванні нею, зрештою, позбавивши підприємство землі», – каже Шишканов.

Експерти прогнозують подальшу концентрацію земель і капіталу у руках великих агрохолдингів. Водночас вони констатують, що найбільш економічно ефективним в умовах України є середній розмір агропідприємства. Це 10-12 гектарів землі, або ж 500 і більше голів великої рогатої худоби.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG