Доступність посилання

ТОП новини

Тепер українців у Росії чекає п’ять років в’язниці (європейська преса)


Прага – Газета обговорюють результати енергетичного діалогу між Росією та ЄС в Берліні у вівторок, який, як зауважують оглядачі, відбувався на підвищених тонах. Тут також постійно «незлим тихим словом» згадували Україну. Впливові європейські видання звертають увагу на намагання Кремля законодавчу встановити «єдино правильно точку зору на історію». Це, як наголошують чимало журналістів, насамперед загрожує країнам колишнього СРСР. Так, українцям, які з фактами у руках підтверджують злочини радянської армії проти їхніх співвітчизників, загрожує за новим законом, що обговорюється у Держдумі, максимум п’ять років ув’язнення або ж штраф у розмірі півмільйона рублів.

Впливова «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» називає спроби російської влади законодавчо встановити «єдино правильну точку зору на історію» поверненням до тоталітаризму, спробою відновлення «імперіалізму» у мисленні росіян щодо їхнього минулого та відмовою від плюралізму в дослідженнях історичних подій. Газета вважає, що з ухваленням відповідного закону, який тепер обговорюють у Думі, низці лідерів прибалтійських країн та України «доведеться відмовитися від візитів до Росії, щоб уникнути можливого покарання. Більше того, згідно з новим законом, Росія може покарати «країни, які займаються державним історичним ревізіонізмом», видворенням їхніх послів, розривом дипломатичних відносин. Твердження, нібито радянська армія здійснювала під час Великої Вітчизняної війни злочини, буде каратися згідно з новим законом. Тепер стає неможливим не лише міждержавне обговорення гострих проблем війни, але й є загроза подальшого ускладнення міждержавних стосунків на пострадянських теренах. Російська газета «Комерсант» називає створення президентом Медведєвим комісії з боротьби з фальсифікацією історії намаганням «гарантувати Росії минуле». А «Нєзавісімая Ґазєта» наводить думки експертів про те, що «з’ява такої комісії є поверненням до часів сталінізму» і намаганням закрити від істориків маси до сьогодні невідомих, засекречених владою, документів часів ВВВ. А російські «Вєдомості» попереджають устами керівника московського «Меморіалу» Арсенія Рогінського, що такі кроки Кремля є спробою встановлення «єдинодумства». «Російська газета», навпаки, твердить, що український Президент Віктор Ющенко своєю нещодавньою заявою про «необхідність знищення на території України пам’ятників тоталітаризму» «розв’язав терор» «підігріває антиросійські настрої», щоб таким чином «ускладнити діалог Прем’єра Юлії Тимошенко з Москвою».

Вже згадана «Нєзавісімая Ґазєта» звертає увагу на гострі незгоди між Росією та ЄС щодо майбутнього постачання російського газу європейським споживачам. Це проявилося, як інформує газета, під час міжнародної конференції з проблем співпраці Росії і ЄС у газовій галузі, яка мала місце у вівторок в Берліні. Росія відкрито, устами заступника глави «Газпрому» Олександра Медведєва, обвинуватила ЄС «у некомпетентності та бездіяльності під час січневої газової війни з Україною». Єврокомісар ЄС з енергетики Андріс Пієбалґс у свою чергу заявив, що Росія мусить відновити довір’я кожної із 27 країн членів ЄС. Ще одне московське видання «Комерсант» вказує на те, що Росія під час конференції у Берліні відкрито виступила проти нинішньої Енергетичної хартії ЄС і закликала до її перегляду, бо вона, мовляв, захищає лише споживачів, а не постачальників енергоносіїв. Хоча речники ЄС намагалися переконати росіян у вигоді після приєднання до цієї Хартії. Москву особливо непокоїть, те, що Європа вже запланувала скоротити до 2020 року на 5 відсотків споживання газу, тоді як «Газпром» сподівається на зростання експорту цієї сировини до європейських споживачів. «Комерсант» прогнозує, що суперечка ця буде продовжена у Хабаровську, де у четвер відкривається саміт Росія – Євросоюз. Німецька «Ді Вельт» інформує, що в Хабаровську Росія запропонує замість Енергетичної хартії ЄС «рамкову угоду з енергетичної співпраці», яка «дасть Росії лише прямий вихід на європейських споживачів та повний національний суверенітет над енергоресурсами», але ніяких зобов’язань перед Європою.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG