Доступність посилання

ТОП новини

Урядова комедія на армійську тему


Юрій Єхануров
Юрій Єхануров

Київ – Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко звинуватила міністра оборони Юрія Єханурова і зажадала його відставки. З цього приводу, за її словами, вона збирається негайно звернутися до Президента, проте Віктор Ющенко каже, що не бачить підстав для звільнення голови оборонного відомства. Сам Юрій Єхануров пояснює конфліктну ситуацію наближенням виборів і каже, що йти у відставку не збирається. Натомість оглядачі зауважують, що коаліція хоче позбавитися від людей Президента в уряді.

Контрольно-ревізійне управління виявило в Міністерстві оборони масштабні порушення у земельній сфері. Крім того, за словами голови КРУ Миколи Сивульского, продукти харчування та паливно-мастильні матеріали армія закуповує за завищеними цінами.

Не дослухавши звіту голови КРУ, Прем’єр Юлія Тимошенко почала критикувати міністра оборони Юрія Єханурова. Той відповів, що Тимошенко навмисно розігрує комедію. У підсумку, голова уряду та міністр оборони посварилися прямо на засіданні Кабміну.

Коаліція «запакетує» Єханурова

Згодом Юлія Тимошенко заявила, що звернеться до Президента, щоб той звільнив міністра оборони. Сам Юрій Єхануров каже, що у відставку не збирається, натомість оприлюднення компромату пов’язує з наближенням виборів. Коментувати звинувачення він не став, бо, мовляв, на своїй посаді утримується від політичної діяльності.

Одночасно розглядати питання про відставку міністра оборони збираються і у Верховній Раді. «Є така ймовірність, досить велика, каже перший заступник голови парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони Сергій Гриневецький (фракція Блоку Литвина). На його думку, урядові призначення і звільнення можуть бути проголосовані «пакетом».

«Огризка (міністра закордонних справ. – авт.) відправили у відставку. Президент вніс кандидатуру Шамшура, але по ньому одному не наберуть 226 голосів. А в «пакеті» і Шамшур, і наступник Єханурова можуть пройти», – вважає пан Гриневецький.

Увечері 20 травня має відбутися рада коаліції, де мають вирішити долю кадрових ротацій в уряді. Зараз у Верховній Раді порушене питання про відставку віце-прем’єр-міністра Івана Васюника та міністра юстиції Миколи Онищука. Ці урядовці представлені за квотою НУНС і їх вважають людьми Президента.

Регіонали вивчають ситуацію

У фракції Партії регіонів ще не визначилися щодо того, чи підтримають вони відставку міністра оборони. «Потрібен час, щоб вивчити матеріал КРУ, – зазначає депутат-регіонал, екс-міністр оборони Олександр Кузьмук. – Ми сьогодні є свідками масованого звільнення посадових осіб: тут і Балога, і Луценко, й Огризко...».

Регіонали кажуть, що готові підтримати відставку уряду Тимошенко в цілому, а не окремих міністрів. Тому зараз для них дана ситуація є насамперед нагодою зайвий раз покритикувати опонентів. «До 2005 року в психології такого не було, як витворяють сьогодні!» – зауважив Олександр Кузьмук.

Незручні військові запитання до Кабміну

Тим часом, як зазначають експерти корупція вже давно становить загрозу українській обороноздатності загалом та збройним силам зокрема. А до звинувачень на адресу Єханурова виникають певні зауваження.

«Тут питання виникають і до самого уряду, – каже керівник військових програм Центру імені Разумкова Микола Сунгуровський. – Передача землі відбувається під контролем уряду. У Міноборони є департамент, що відповідає за реалізацію земель та надлишкового майна, але він підпорядкований безпосередньо Кабміну. Міністерство оборони самостійно нічого продавати не може. А те, що кошти використовуються нераціонально, сумнівів не виникає».

Зрештою, і уряд не надто ефективно розподіляє кошти на потреби Збройних Сил. «Кошти Стабілізаційного фонду розподіляються у такий спосіб, що їх неможливо використати, – каже керівник Центру дослідження армії та конверсії Валентин Бадрак. – У цьому році 72 % коштів Стабілізаційного фонду мають надійти до військового відомства аж у останньому кварталі. Так вони не можуть бути використані ефективно».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG