Доступність посилання

ТОП новини

Всесвітній конгрес кримських татар заснував міжнародну організацію


Під час роботи Конгресу
Під час роботи Конгресу

Сімферополь – У п’ятницю в Криму завершив свою чотириденну роботу перший Всесвітній конгрес кримських татар. У ньому брали участь близько тисячі делегатів, гостей і журналістів, у тому числі – представники кримськотатарської діаспори з 12 країн світу. Делегати Першого Всесвітнього конгресу кримських татар представляли 162 кримськотатарські організації з України, Туреччини, Румунії, США, Узбекистану, Росії, Польщі та низки інших країн. Засідання форуму окрім Сімферополя проходили в Бахчисараї, Євпаторії, Білогірську, Судаку та Старому Криму і там обговорювали весь комплекс проблем, із якими зіштовхуються кримські татари на батьківщині та в місцях розселення.

Сьогодні ж делегати Конгресу ухвалили Декларацію про заснування міжнародної організації «Всесвітній конгрес кримських татар» із центром у Криму та принципами ненасилля у своїй діяльності. Рефат Чубаров назвав це головним підсумком Конгресу. За його словами, відтепер усіма питаннями світового кримськотатарського руху опікуватиметься ця міжнародна організація.

Рефат Чубаров (зліва) серед гостей і делегатів Конгресу
Делегати також ухвалили Звернення до українського керівництва, ООН, Ради Європи, Європейського Союзу та ОБСЄ, в якому висловили «надзвичайну стурбованість відсутністю кардинальних поліпшень у відновленні і забезпеченні прав кримськотатарського народу на власній території – в Криму», і тим, що «зволікання в ухваленні термінових та ефективних заходів, спрямованих на політичне, економічне, духовне і культурне відродження кримськотатарського народу, несе пряму загрозу його повного зникнення як самобутнього етносу»

Мустафу Джемілєва номінують на Нобелівську премію

Багатолітній лідер представницького органу кримськотатарського народу – Меджлісу – відмовився від висунення на посаду керівника Світового Конгресу і висунув кандидатуру Рефата Чубарова. При цьому він запропонував умову: за рік, коли на наступному Курултаї Мустафа Джемілєв піде в Меджлісі у відставку, то саме тоді він зможе очолити Конгрес, зробивши своєрідну рокіровку з Рефатом Чубаровим. І делегати з цим погодилися, обравши останнього головою президії Конгресу.

Мустафа Джемілєв
А от Мустафу Джемілєва вони одноголосно висунули претендентом на Нобелівську премію миру за 2009 рік. Ініціатори такого висунення – представники кримськотатарської діаспори з Польщі, Туреччини і Румунії – вважають, що лідер Меджлісу зробив великий внесок у безпрецедентне повернення кримськотатарського народу на свою історичну батьківщину – до Криму, причому, мирне повернення.

Ільмі Умеров
За словами делегата Конгресу, голови Бахчисарайської районної державної адміністрації Ільмі Умерова, за багатолітню дисидентську і правозахисну діяльність, за що Джемілєв поплатився 14 роками свободи в радянські часи, за тривалу боротьбу та організацію повернення кримських татар із місць депортації, за відстоювання прав співвітчизників мирними методами Мустафа Джемілєв гідний найвищого міжнародного визнання.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG