Доступність посилання

ТОП новини

«Бензин, що знову б’є по кишені»


Вартість найпопулярнішої марки бензину А-95 у кількох регіонах України знову перевищила 6 гривень. Загалом коливання цін було таким: літр «95-го» спочатку подорожчав у середньому на дві гривні (у двох попередніх роках), а потім ціни стали трохи падати. Тепер – чергове підвищення. І це в той час, коли гривня дещо зміцнилася. (Хоча однією з причин минулого цінового стрибка нафтотрейдери називали різке зміцнення долара). Антимонопольний комітет України порушив справу проти монопольників на ринку пального. Чому ж вартість поживи для авто знову поповзла вгору?

Харківські ціни

У Харкові ціни на «95-й» сягнули 6 гривень 28 копійок за літр, констатує харківська кореспондентка Радіо «Свобода» Юлія Журавльова. «Якщо ще тиждень тому літр 95-го коштував 5 гривень 68 копійок, то сьогодні вже 6-28. Однак, на деяких АЗС, на радість водіям, вартість палива взагалі не змінилася. Саме туди, де ціни менш кусючі, тепер їздить заправлятися Семен Габуцький. Навіть дисконтну картку улюбленої АЗС заховав подалі в гаманець: його заправка серед тих, хто підняв ціни. «Було 5-75, щось таке. Тепер у них 6-28. І тому я перестав там заправлятися, бо не хочу, щоб мене, так би мовити, розводили. І перейшов на інші заправки. Там якраз 5-68, може навіть 5-65».

Чому має платити більше, не розуміє і Михайло Кадомський. Кожного разу, заїжджаючи на АЗС, хлопець думає: на чому ж тепер доведеться економити? «Якщо врахувати, що в усьому світі бензин дешевшає, не зрозуміло, з якої причини в Україні він лише дорожчає. Я менше їздити не буду, але тепер менше грошей витрачу на щось більш приємне. Доведеться в чомусь себе урізати».

На заправках тим часом пояснюють: ціна бензину прив’язана до курсу долара, а він останнім часом не надто й дешевшає. До того ж, мовляв, на світових ринках ціна нафти пішла вгору. Колись вона коштувала 45 доларів за барель, тепер більше 60-ти. Щоправда, водії зауважують: бензин в Україні чомусь відчуває лише подорожчання чорного золота, здешевлення нафти на цінах аж ніяк не позначається».

Звідки подорожчання?

Аналіз Антимонопольного комітету України показує: від початку травня цього року в деяких регіонах підприємства, що працюють на ринку нафтопродуктів, синхронно підняли ціни на бензин, повідомив Радіо Свобода речник Антимонопольного комітету Богдан Яким’юк. «На початку місяця до 19.05 зростання ціни бензину марки А-92 склало 10%, А-95 - 8%. На дизельне пальне ціна зросла на 4%. Оскільки мало місце синхронне підвищення цін у низці регіонів, то Антимонопольний комітет вважає, що могла мати місце антиконкурентна складова. Тож зараз ми ведемо розслідування на цьому ринку».

Подорожчання нафтопродуктів на українському ринку має три причини, зазначив експерт Сергій Сапегін. А саме: зростання паливних цін у світі, завищені цінові рекомендації для українських нафтотрейдерів, а також зниження купівельної спроможності водіїв. «Уряд практикує розрахунок і публікацію цінових рекомендацій, в основу яких покладені ціни постачань нафтопродуктів з європейських ринків в Україну. Зараз ці рекомендації вище ринкових цін. А щодо зниження купівельної спроможності водіїв, то статистика першого кварталу говорить, що об’єми споживання бензину впали на одиниці відсотків. А споживання дизельного пального - більше ніж на 20%».

У найближчі кілька місяців ціна на бензин не буде рости. У цілому порядок цін, що є зараз, буде зберігатися, нас чекають лише незначні коливання, прогнозує Сергій Сапегін. Цьому сприятиме, з одного боку, конкуренція між нафтотрейдерами, а з іншого - послаблення долара та зростання цін на нафтопродукти в доларовому еквіваленті, що впливатиме і на ціни в Україні.

Чи може уряд впливати на чергове зростання цін на бензин? Олексій Нестеренко, директор департаменту з питань газової, нафтової та нафтопереробної промисловості Мінпаливенерго, запевнив Радіо Свобода, що важелів немає, можливі тільки рекомендації нафтотрейдерам. «У нас ринок не регулюється, він конкурентноспроможний. Уряд, в особі аналітично-експертної групи, яку очолює віце-прем’єр, рекомендує нафтотрейдерам певний ціновий коридор. За останні роки нафтотрейдери його дотримуються, плюс-мінус одна копійка».

Міжнародні коливання

Українські фахівці твердять, що в травні бензин на європейському ринку подорожчав на 20%, звідси й наслідки для України. Тим часом кореспондент Радіо Свобода в Брюсселі Віталій Єреміца повідомляє, що ні на власному досвіді, ні згідно з щоденними ціновими зведеннями, особливого подорожчання на автопальне за останні декілька тижнів не зафіксовано. «За свідченнями місцевих моніторингових аґенцій у країнах Європейської спільноти останнім часом жодних, так би мовити, революційних змін у цінах на пальне не було. Якщо на початку місяця на бельгійських заправних станціях за літр 95-го бензину платили 1євро 33 центи, то сьогодні ця ціна приблизно така ж. Найбільший стрибок спостерігався на початку року, коли в січні автопальне подорожчало аж на 4%.

Проте вже сьогодні спостерігається зростання попиту на нафтопродукти. Експерти пояснюють: це реакція на новини про сповільнення кризи. Як результат, незначний ріст цін і на місцевих АЗС. Звичайно, мова йде про 2-3 євроценти, тобто досить незначний відсоток.

Ціни на автозаправних станціях різних країн Західної Європи відрізняються досить помітно. Середня вартість 95-го бензину у Німеччині становить 1євро 29 центів, у Британії – 1 євро 12 центів, а у, так би мовити, низькоподатковому Люксембурзі – тільки 1євро і 7 центів».

Цікаво, що Україна серед десяти держав-найближчих її сусідів посідає друге місце у рейтингу країн, де пальне продається недорого, зазначає експерт у цій сфері Сергій Куюн. Менше, ніж в Україні, нафтопродукти коштують тільки в Росії.


Як Ви реагуєте на чергове підвищення цін на бензин: уже пристосувалися до таких коливань чи ні? Поцікавилися ми у київських водіїв.
Олег, водій: Я не слідкую за цінами. Просто приїжджаю на заправку і заправляюся на 100 гривень.
Юрій, таксист: Уже знову трохи впала ціна після стрибка. На хороших заправках 6 гривень 18 копійок бензин коштує.
Іван, водій: Я завжди звертаю увагу на ціни. Є зараз заправки, які ціни не підняли. То я туди їжджу.
Іван, таксист: Коли їду по дорозі, то шукаю кращу заправку, з нормальними цінами. Але не сильно слідкую за цим.
Олексій Кирилович, підприємець: Б’є по кишені! Я думаю, що зараз нема підстав для таких коливань. Літр 95-го має коштувати до 6 гривень.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

XS
SM
MD
LG