Доступність посилання

ТОП новини

В Криму сепаратисти прижилися у партії Вітренко?


Депутат Севастопольської міськради Євген Дубовик
Депутат Севастопольської міськради Євген Дубовик

Севастополь – Севастопольські слідчі СБУ допитують керівника місцевої організації Прогресивної соціалістичної партії, депутата і лідера фракції Блоку Наталі Вітренко у міськраді Севастополя Євгена Дубовика. У місті розгорівся скандал, коли керівник відділення всеукраїнської партії, яка претендує на місця у парламенті України, висловився за розвал країни. Проявами сепаратизму у ПСПУ зацікавилися українські спецслужби.

Минулого тижня Євген Дубовик заявив, що у випадку, якщо Верховна Рада України спробує розпустити міську раду Севастополя, то його однопартійці готові до «радикальних кроків» аж до того, що наполягатимуть на приєднанні Севастополя і Криму до Росії. Днями це ж, але трохи м’якіше повторила сама Наталя Вітренко: «Якщо раптом Севастопольську міську раду розпустять, то, на мій погляд, це спровокує вихід Криму та Севастополя зі складу України. І для цього Конституція України дає підстави», – мовиться в заяві, розміщеній від імені лідера партії на офіційному сайті ПСПУ.

Зараз у парламенті України зареєстрований законопроект про розпуск Севастопольської міськради і призначення позачергових виборів її депутатів. Представники фракції блоку «Наша Україна - Народна Самооборона» вважають, що депутати міськради перевищили свої повноваження, обмеживши своїм рішенням право севастопольців на вивчення державної мови і навчання нею. Два тижні тому міськрада ухвалила рішення заборонити міському управлінню освіти виконання наказу Міністерства освіти та науки України про поглиблене вивчення в російськомовних школах державної мови.

Перший допит Євгена Дубовика, до речі, ще кілька років тому – офіцера російського флоту, слідчі Служби безпеки вперше провели 27 травня. Вийшовши з приміщення севастопольського управління СБУ депутат заявив журналістам, що з ним поводилися чемно і йому вдалося переконати слідчих у законності його дій. Втім, як стало відомо, перевірка за цією заявою триває.

Євген Дубовик – не перший і не одинокий сепаратист у сітях СБУ

У Сімферополі в місцевому суді зараз слухається справа двох активістів Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Семена Клюєва і Валерія Подьячого. Наступне судове засідання має відбутися 1 червня і на ньому розглядатиметься вимога прокурора про арешт останнього. Валерій Подячий кілька разів не з’являвся на засідання суду, передаючи через адвоката, що хворіє. «Розробляють» українські спецслужби ще кількох активістів радикальних проросійських організацій Криму. Але вперше в поле їхнього інтересу потрапляє високопоставлений функціонер всеукраїнської партії, яка прагне бути представленою у Верховній Раді України.

Втім, конкуренти «вітренківців» на проросійському електоральному полі – «регіонали» і комуністи – запідозрили тут передвиборчий підступ і саморекламування ПСПУ. А один з «фронтовиків», голова сімферопольської організації «Вєра» Святослав Компанієць назвав останні заяви прогресивних соціалістів «профанацією кримсько-російської ідеї».

(Севастополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG