Доступність посилання

ТОП новини

Вибух у Мелітополі: загиблих немає, злочинці зізналися


Розслідування вибуху, що стався зранку 2 червня 2009 року у відділенні «Ощадбанку» міста Мелітополь
Розслідування вибуху, що стався зранку 2 червня 2009 року у відділенні «Ощадбанку» міста Мелітополь

Мелітополь – Київ – 25 поранених, 6 чоловік у реанімації, серед них – двоє дітей. Такі наслідки вибуху, що стався зранку другого червня у відділенні «Ощадбанку» міста Мелітополь Запорізької області. Банківське відділення повністю зруйноване, рух транспорту на довколишніх вулицях зупинився. Для розслідування вибуху на місце прибули голова обласної державної адміністрації, керівники міліції, прокуратури та СБУ Запорізької області. Підозрюваний, якого затримали, говорить, що вибух було скоєно з метою пограбування банку.

Об 11:24 у відділенні Ощадбанку на проспекті 50-річчя Перемоги, центральній вулиці Мелітополя, пролунав вибух. Перехожі та торгівці найближчого ринку побігли до банку, щоб подивитися, що трапилося, і при потребі надати допомогу. Проте тут пролунав другий вибух, набагато потужніший, він вибив скло з першого поверху, здійняв хмари диму, зім’яв припарковані поруч авто і уламками поранив десятки чоловік.

За кілька хвилин до того люди бачили, як двоє чоловіків, один з них у білій перуці, занесли до банківського відділення якісь пакунки, розповідає свідок теракту, Лариса, продавець мелітопольського ринку.

«Я пам’ятаю, як до відділення банку зайшли двоє юнаків з пакунками, один з них у білій перуці. За хвилину вони вийшли, вже без пакунків, один зателефонував з мобільного, а тоді вони зникли, і пролунав вибух, а потім – другий. Приміщення банку повністю зруйноване. Хмари білого диму, осколки, відірвані руки, море крові, відірвані руки та ноги валялися, багатьом вибило зуби, порізало тіло. Видовище було, наче у фільмі жахів...», – пригадує свідок подій.

Те, що ніхто не загинув – просто диво

За словами Лариси, вона дивом лишилася цілою, тоді як продавці сусідніх кіосків були посічені скалками вибитих вікон банку. Від вибуху постраждали троє працівників банку, декілька його клієнтів і понад 20 перехожих. Серед них – двоє дітей віком півтора і сім років. Життя першої дитини врятував батько, закривши її від вибуху собою.

Всі постраждалі перебувають у першій міській лікарні Мелітополя, журналістів до них не пускають. Щоб допомогти мелітопольським медикам, кращі лікарі Запоріжжя упродовж години після трагедії прилетіли на місце гелікоптером.

На щастя, ніхто не загинув, і сьогодні Мелітополь повернувся до нормального ритму життя, повідомив з місця події перший заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації Микола Фролов.

«Загиблих немає, більшість поранень легких, але шість чоловік – у реанімації. Всім надається достатня допомога, дефіциту фахівців-медиків та медикаментів немає. Це резонансна подія, проте місто вже повернулося до нормального життя. Триває розслідування інциденту, але вже зараз зрозуміло: це навмисне організований вибух», – прокоментував заступник голови Запорізької області.

За словами представників обласного управління МНС, у приміщенні банку могла залишатися вибухівка, тому деякий час довколишні вулиці були перекриті. Пізніше піротехніки знайшли у приміщенні банку ще один вибуховий пристрій, який не спрацював, і дві саморобні двоствольні рушниці, загорнуті у пакет. Потужність вибуху фахівці оцінюють.

Злочин без причини?

Версію про розбійний напад з метою пограбування працівники міліції спочатку відкидали. Бо близько 28 тисяч гривень, які на той час були у відділенні банку, не викрадені, хоча й були розкидані вибухом.

Через кілька годин після теракту прокурор Запорізької області Валерій Кулаков під час прес-конференції підтвердив, що вибух стався завдяки вибуховому пристрою, який злочинці навмисне занесли до банку. Проти них порушена кримінальна справа за статтею 296 (частина четверта) Кримінального кодексу: «хуліганство із застосуванням вогнепальної зброї» та за статтею 115 «замах на вбивство».

Невдале пограбування?

О десятій вечора того ж дня затриманий підозрюваний дав свідчення, у яких зізнався, що скоїв злочин з метою пограбування. Причому другий вибух, більш потужний, за його задумом, мав посіяти паніку, замаскувати сліди злочину. Проте зловмисники розгубилися, і не змогли забрати гроші, як планували, повідомив перший віце-прем’єр Олександр Турчинов, який очолив розслідування інциденту.

Слідчим було вкрай важко відтворити хід подій, бо всупереч усім вимогам у тому відділенні банку не було ні відеоспостереження, ні сучасних засобів захисту від терористів.

Тому голова Запорізької області Олександр Старух у найближчі дні планує нараду з керівництвом усіх банків регіону, будуть розроблені спільні заходи для посилення безпеки у всіх запорізьких банках, щоб подібні напади стали неможливими.

(Мелітополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG