Доступність посилання

ТОП новини

Духовне управління мусульман Криму проти легалізації радикальних ісламістських рухів


Емблема Хізб ут-Тахрір
Емблема Хізб ут-Тахрір

Сімферополь – Духовне управління мусульман Криму вимагає від кримської влади не дозволяти легалізацію на півострові руху «Хізб ут-Тахрір» та інших радикальних ісламістських організацій та звинувачує чиновників у потуранні релігійним радикалам. Кримський муфтій виступив із різкою заявою на адресу Республіканського комітету у справах релігій Криму, стверджуючи, що влада «увімкнула зелене світло» ісламістам.

Муфтій мусульман Криму хаджа Еміралі Аблаєв каже, що Рескомрелігії Криму не тільки не підтримує інституції традиційного Ісламу в Криму, але ставить їм палким в колеса. І водночас, створює сприятливі умови для напівлегальної діяльності в регіоні течій більш радикального і фундаменталістського спрямування, реєструючи автономні мусульманські громади, за якими стоять ваххабіти, «Брати-мусульмани» і рух «Хізб ут-Тахрір». Хаджа Еміралі Аблаєв каже, що це несе у собі загрозу майбутньої радикалізації міжконфесійних стосунків і дестабілізації етнополітичної ситуації в Криму, сіються зерна ворожнечі і протистояння на релігійному ґрунті.
Муфтій мусульман Криму хаджа Еміралі Аблаєв


За словами хаджі Еміралі-ефенді, чиновники, намагаючись розколоти кримських татар-мусульман, сподіваються нашкодити муфтію і Духовному управлінню, а з ними – і Меджлісу – представницькому органу кримськотатарського народу. Проте, каже глава кримських мусульман, – вони мусять розуміти, що перебувають усі разом в одному човні, який на варто так розгойдувати.

Урядовці – сама невинність, автономні громади – теж поза підозрами…


Представники Республіканського комітету у справах релігій при Раді міністрів АРК офіційно не коментують цю критику, але на умовах анонімності один із керівників цієї урядової структури заявив, що його колеги діють в межах закону, який зобов’язує реєструвати будь-які релігійні громади, чиї статути та інші документи відповідають нормам законодавства України. Навіть, якщо відомо, що за цими громадами стоять якісь радикальні течії. Чиновник каже, що питаннями безпеки і боротьби з релігійними екстремістами мають займатися спецслужби.

Тим часом представник автономної мусульманської громади «Давет» Абдуселям Селяметов, який раніше називав себе активістом «Кримського вілаяту «Хізб ут-Тахрір», сказав Радіо Свобода, що Муфтіят немає жодного права вимагати від уряду обмежувати діяльність тих чи інших релігійних структур, а крім того, він та його прихильники не порушують законодавство. Абдуселям Селяметов зазначає, що термін «радикалізм» для когось є поганим, а для когось – лише синонімом слова «рішучість» і в цій ситуації бачить лише намагання Муфтіяту вплинути на опонентів.

Поки що Духовне управління мусульман Криму контролює більшість релігійних громад – близько 360 проти 60 автономних. Але, як відзначають місцеві оглядачі, без допомоги держави традиційний Іслам швидко програє закордонному фінансовому і політичному впливові на кримську Умму – мусульманську громаду, що є найбільшою в Україні.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG