Доступність посилання

ТОП новини

Європейський банк готовий дати Україні гроші на розвиток села


Прага – В Україні, Росії і Казахстані є щонайменше 13 мільйонів гектарів колишніх сільськогосподарських угідь, які знову можуть стати родючими без серйозної шкоди для довкілля. Це висновок експертів Європейського банку реконструкції та розвитку. Євробанк закликає Київ, Москву та Астану заохочувати приватні інвестиції в аграрний сектор і при цьому сам також готовий давати гроші на розвиток села. В Україні можливі інвестиції вітають, але до конкретних порад як краще розкрити потенціал аграріїв ставляться обережно.

В умовах світової фінансової кризи інвестиції у село – це інвестиції у майбутнє, адже попит на харчі завжди буде рости. Так вважає Європейський банк реконструкції та розвитку, який оголосив про готовність фінансувати аграрні проекти в Україні, Росії і Казахстані, найбільших виробниках збіжжя на пострадянських теренах. Під час Світового зернового форуму у Санкт-Петербурзі Євробанк повідомив, що готовий вкласти гроші у будь-яку складову харчового ланцюга, так само, як і в проекти з розвитку інфраструктури.

Стосовно України, то серйозне залучення приватних коштів можливе лише після того, як зміниться Земельний кодекс, наголосив у розмові з Радіо Свобода речник Євробанку в Києві Антон Усов. «Фермери, які звертаються до Європейського банку, не мають ліквідної застави, тому автоматично таке кредитування стає дуже проблемним», – каже він.

Раніше в Україні Євробанк уже фінансував проекти, пов’язані з переробкою аграрної продукції і вдосконаленням зернового ринку, зокрема, запровадження складських сертифікатів на збіжжя. Але залучити більше коштів і підтримати первинне виробництвом заважає відсутність ринку землі.

Українці далі не готові до земельного ринку

Натомість Володимир Лапа, керівник групи експертів асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», сумнівається, що Україні варто негайно реформувати земельний ринок.

«На піку економічного спаду ніхто не буде платити за землю більш-менш прийнятну ціну. Це означає, що власники земельних паїв продадуть її за найнижчими цінами, які зараз тільки можливі. Другий момент. Навіть з точки зору сільгосппідприємств, які працюють в Україні, десь позичити гроші і викупити землю практично неможливо в тих умовах, які склалися на фінансових ринках», – говорить український експерт.

Водночас Володимир Лапа вважає, що закордонні інвестиції в українське село безумовно потрібні, а гроші Євробанку радить спрямувати, в першу чергу, на розвиток аграрної інфраструктури, наприклад, умов транспортування збіжжя річками. Цей український оглядач пропонує запровадити ринок землі в Україні у другій половині наступного року, щоб дати змогу всім учасникам ринку підготуватися.

Щоправда, такі пропозиції вкотре наражаються на політичний опір. Голова Верховної Ради Володимир Литвин у вівторок не виключив, що мораторій на продаж землі в Україні може бути продовжений ще на 5 років.

Навіть якщо Україна не дослухається до порад про лібералізацію ринку землі, Євробанк зможе профінансувати пілотний проект, спрямований на розвиток українського села, запевнили Радіо Свобода у представництві ЄБРР. Наразі там не можуть повідомити, на скільки коштів може розраховувати Україна і коли саме розпочнеться програма. Поки ж зрозуміло, що вона буде регіональною – для України, Росії і Казахстану.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG