Доступність посилання

ТОП новини

Ціни на нафту знову стануть височезними?


Нью-Йорк - 10 червня: трейдери на Нью-Йоркcькій товарній біржі сирої нафти і газу. Ціни на сиру нафту виросли вище 71-го долара за барель.
Нью-Йорк - 10 червня: трейдери на Нью-Йоркcькій товарній біржі сирої нафти і газу. Ціни на сиру нафту виросли вище 71-го долара за барель.

Прага – Минулого року ціни на нафту досягли нечуваних висот – у липні 2008-го за барель нафти платили 147 доларів. Однак фінансова й економічна криза почали робити своє. А вже наприкінці минулого року один барель нафти коштував лише 33 долари. Сьогодні ціни на нафту знову зростають – барель зараз коштує 71 долар. На київських заправках літр 95-го бензину коштує 6 гривень 20 копійок. Що за цим стоїть? Чи чекає нас чергове неймовірне зростання ціни на нафту?

Світова економіка кульгає, а ціни на нафту вже подвоїлися. Економічна рецесія сповільнює виробництво та створює все більше безробітних, а ціна на нафту й далі зростає. В чому справа?

Аналітики кажуть, що ціну підганяє оптимізм, оскільки багато хто сподівається, що найгірше вже позаду.

«Зростає оптимізм, що незабаром дійдемо до самого дна цієї економічної кризи, може й цього літа. І ринки чекають, що як тільки світова економіка почне знову рости, сподіваємося це буде десь восени або взимку, попит на нафту та енергетику також почне підніматися», – зазначає нафтовий експерт норвезького банку «Нордеа» Тіна Сальтведт.

Отже, очікування кращих часів підганяють нафтові ціни. Але це ще не все.

Уряди вкладають мільярди в економіки своїх країн аби їх перестартувати. Крім того країни-експортери нафти (так званий ОПЕК), намагаючись пригальмувати падіння цін, ще минулого року скоротили видобування нафти на 4,2 мільярда барелей на день. Отже, нафти на ринку стало менше.

І долар не допомагає

Ціна нафти встановляється в доларах. Однак, коли падає долар, ціна нафти росте, аби не було втрат на валютному коливанні.

Дехто прогнозує, що ціни на нафту таки виростуть, але не сьогодні, а дещо пізніше. Багато нафтовидобувних проектів були тимчасово зупинені, коли ціни на нафту падали. Це не впливає на сьогоднішні ціни, проте впливатиме пізніше, коли ці проекти будуть відновлені.

Інші вважають, що ціна на нафту зростає надто рано і досить швидко. Економіст і аналітик лондонського банку BNP Paribas Гаррі Чілінґірян припускає, що наступними місяцями ціна знову знизиться десь до 50 доларів за барель, але підскочить до 65-70 доларів наприкінці року, коли американська економіка почне знову зростати.

«2007 року, коли барель нафти досягнув 60 доларів, світова економіка реально зростала – на 5 відсотків щорічно. Зараз ми передбачаємо падіння світової економіки на півтори-два відсотки. Враховуючи ці два моменти, зрозуміло, що нинішні ціни не втримаються. Скоріше чи пізніше нафта, яку зберігають, вийде на ринок. Отже, враховуючи слабку економіку, ціна нафти неодмінно буде змінюватися», – вважає Гаррі Чілінґірян.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG