Доступність посилання

ТОП новини

Крок уперед, крок назад – Україна бореться з торгівлею людьми непослідовно – звіт держдепартаменту США


Прага – Упродовж останніх п’яти років Україна не може зробити серйозних зрушень у справі боротьби з торгівлею людьми, підсумовує новий звіт державного департаменту Сполучених Штатів. Якщо порівнювати ситуацію до 2004 року, то нині проблема погіршилася, вважають автори звіту. Недостатнє покарання для торгівців людьми, байдужість державних чиновників та брак превентивних заходів – все це, на думку дослідників, Україні потрібно виправити, для того щоб її громадяни не ставали жертвами работоргівлі та експлуатації.

Список країн, які роблять недостатньо для того, щоб побороти перемитництво людьми, цього року розширився відразу на понад 40 держав. Серед них опинилася і Україна. Їй, як і іншим державам із цього списку (переважають країни Африки, Азії та Близького Сходу), загрожують санкції, якщо вони не змінять свого ставлення до цього злочину.

Представляючи новий звіт під назвою «Торгівля людьми», держсекретар США не оминула і самокритики. Гілларі Клінтон зауважила, що й Америка не має імунітету проти злочинців, що використовують вразливість людей з бідних країн.

«Торгівля людьми – це злочин, який не оминув жодної країни в світі, включно з нашою. Перемитництво та примусова праця є серйозними проблемами в Сполучених Штатах, про що нам нагадали події останніх кількох тижнів, коли правоохоронні органи викрили схему використання рабської робочої сили для використання в готелях та на будівельних майданчиках у 14 штатах середнього заходу», – зазначила Гілларі Клінтон.

Українці стають жертвами як сексуального рабства, так і примусової праці

Україна, на думку авторів звіту, є водночас джерелом, транзитною державою, і частково країною призначення для перемитників людьми. Жертвами цієї торгівлі є і жінки, і чоловіки, і діти. Найчастіше, майже половина випадків, українці стають жертвами сексуального рабства. Це статистика міжнародних та місцевих недержавних організацій, які опікуються жертвами сучасної работоргівлі. Друга половина потерпає від примусової праці.

Українських невільників знаходили у 25 країнах світу – від Росії до Європи, Близького Сходу і Сполучених Штатів. Жінок найчастіше вивозять на Захід і змушують до проституції, чоловіків експлуатують переважно в Росії, а дітей, особливо безпритульних та з дитячих будинків, змушують жебракувати.

Державний департамент США вважає, що українська влада робить недостатньо, щоб реально покарати злочинців, котрі торгують людьми, подолати байдужість чиновників та надати дієву допомогу жертвам сучасної работоргівлі. Цим офіційний Вашингтон і пояснює місце України у «контрольному списку».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG