Доступність посилання

ТОП новини

В Україні найвищі темпи скорочення населення в Європі – Світовий банк


Емблема Світового банку
Емблема Світового банку

Світовий банк стурбований демографічною ситуацією й ситуацією в сфері охорони здоров'я в Україні.

Про це сказано у проведеному фахівцями Світового банку дослідженні «Подолання в Україні кризи здоров'я людини».

Відповідно до результатів дослідження, приблизно половини смертей у віці до 75 років в Україні можна було б уникнути при адекватній профілактиці й лікуванні.

«Порівняно із громадянами інших європейських країн, українці ведуть менш здоровий спосіб життя й отримують гірші послуги в сфері охорони здоров'я», – зазначила старший економіст Банку Рекха Менон.

За даними Світового банку, в Україні найвищі темпи скорочення населення в Європі.

«Імовірність досягнення похилого віку для громадян України є більше низькою порівняно із країнами Центральної Європи. Це особливо стосується українських чоловіків», – зазначає Банк.

Рівень смертності чоловіків в Україні, за даними Світового банку, відповідає показникам тих країн, де ВВП на душу населення є в 5 разів меншим, ніж в Україні.

Крім того, близько 13% життя українців проходить в умовах незадовільного стану здоров'я (аналогічний показник у Чехії й Словаччині – 9%, у Польщі – 8%).

Переважно причиною смертності в Україні є неінфекційні захворювання й хронічні стани, хоча деякі інфекційні захворювання (СНІД, туберкульоз) досягли в країні масштабів епідемії.

За даними Світового банку, 94% смертей зумовлені трьома основними факторами ризику, якими є куріння, уживання алкоголю, порушення правил безпеки.

Світовий банк наголошує, що за умови лікування на ранніх етапах можна було б запобігти 80% смертей серед працездатних чоловіків й 30% – серед працездатних жінок.

Світовий банк надає підтримку Україні в сфері поліпшення охорони здоров'я в рамках портфеля аналітичної й консультативної роботи через програму «Позика на політику розвитку».

Лише за квітень 2009 року чисельність населення України скоротилася на 19,1 тисяч осіб, або на 0,04%, і на 1 травня року становила трохи більше 46 мільйона осіб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG