Доступність посилання

ТОП новини

Експерти Організації економічної співпраці та розвитку кажуть про поступовий вихід із кризи


Логотип Організації економічної співпраці та розвитку
Логотип Організації економічної співпраці та розвитку

Брюссель – Організація економічної співпраці та розвитку двічі на рік переглядає перспективи економіки та аналізує її головні тенденції на наступні два роки. Щойно оголошені прогнози дещо покращили настрій світових бірж, індекси яких одразу потягнулися вгору. Експерти організації заявили, що економіка звужуватиметься не так сильно, як передбачалося. Проте, більшість із 30 індустріалізованих країн, що входять до її складу, значно довше відновлюватимуться у післякризовий період. Міністри держав-учасниць Організації економічної співпраці і розвитку зустрілися у Парижі. Як заведено ще з 1948 року, коли була створена ця організація, такі зустрічі проводяться двічі на рік і вони визначають подальшу світову економічну ситуацію.

Думка міністрів країн Організації економічної співпраці і розвитку справді важлива, адже у сумі їхні економіки становлять понад 60 відсотків світового валового продукту. Серед членів організації такі великі економіки, як Сполучені Штати, Канада, Японія, Британія чи Франція. Хоча є і менш значні, скажімо, Польща чи Чехія. Декілька ознак останнім часом засвідчують сповільнення темпів занепаду світової економіки. Проте, чи справді найважчий період кризи вже позаду?

У 2010-му економіка пожвавиться, але безробіття зростатиме

Міністр економіки Франції Крістін Лаґард вважає, що так, і виділяє три фази фінансово-економічної кризи. Наразі ми перебуваємо в останній з них, каже вона.

«На мою думку, ми маємо кризу з кількох епізодів, – зазначає Крістін Лаґард. – Ми пережили фінансовий епізод, як відомо, американського походження. Саме він пришвидшив всі наступні події. Далі, протягом останніх місяців ми були свідками звуження всієї світової економіки. І наразі, ми вступили до фази, що стосується соціальних аспектів, зокрема, безробіття, зростання якого ми бачимо у кожній країні».

Тож, за прогнозами, у наступному році настане поступове відновлення економік, пожвавлення торговельних обмінів між державами та збільшення кредитоспроможності. Проте, європейські країни переживатимуть інфляцію та потерпатимуть від все більшого соціального тиску.

Рецепт пришвидшення виходу з кризи

Усі, і експерти Організації економічної співпраці та розвитку і представники країн-членів, згідні з ідеєю, що для якнайшвидшого повернення економіки до нормального стану, потрібно насамперед повернути довіру інвесторів, банків, підприємств та споживачів. Для цього треба чітко скерувати всі зусилля на посилення регулювання, прозорості та скоординованого колективного нагляду за фінансовою сферою.

Наразі всі країни зайняті, так би мовити, реставрацією своїх економік. Але, застерігають економісти, слід бути впевненими, що це відновлення створить передумови для майбутньої економіки – стійкішої та більше зорієнтованої на широкі кола людей. Криза у цьому випадку повинна послужити своєрідною вакциною для того, аби подібні ситуації надалі не повторювалися.

У прогнозі Організації економічної співпраці і розвитку не йдеться про Україну, бо вона не входить до її складу. Однак, огляд майбутнього світової економіки свідчить про те, що країни Європи, зокрема ті, де грошовою одиницею є євро, боротимуться з кризовими наслідками дещо довше, ніж, скажімо, Канада, Японія чи Сполучені Штати.

«Одні країни отримали легші удари, інші – сильніші»

Головна причина у тому, що криза по-різному вдарила по економіках країн європейської співдружності.

Головний економіст Організації економічної співпраці і розвитку Йорґен Елмесков зазначив: «У одних країнах рецесія менша, а в інших – більша. Але, загалом, єврозона відходитиме від кризи дещо довше, ніж такі країни, як Америка чи Японія. Одна з причин у тому, що частина країн цієї зони дуже постраждала через погіршення на ринку нерухомості. Тим часом, як інші постраждали через кризу у промисловості ювелірних виробів. Все це означає, що європейська економіка потребуватиме більше часу, аби почати свій підйом».

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG