Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-міністр Хорватії Іво Санадер подав у відставку


Іво Санадер
Іво Санадер

Белград – Несподіванка в Загребі: прем’єр-міністр Хорватії Іво Санадер подав у відставку. На надзвичайній конференції для преси він відмовився назвати причини. Санадер запропонував, щоби його наступницею на посаді голови уряду стала його найближча співробітниця Ядранка Косор.

Відставка популярного й сильного прем’єра стала справжньою несподіванкою. Незважаючи на економічну кризу, в Хорватії не було драматичних подій. Влада має достатню більшість в парламенті. Від минулого року, коли Іво Санадер після перемоги на виборах вдруге обійняв посаду голови уряду, не було жодних ознак нестабільності.

Коли оприлюднили новину, що Санадер подав у відставку, то було чути припущення, що він має намір балотуватися на посаду президента. Однак, він це спростував.

На надзвичайній конференції для преси в Загребі Іво Санадер сказав: «Я вирішив не бути кандидатом на хорватських президентських виборах. Я покидаю активну політику. Це рішення не була легким, я зробив його цілковито обміркувавши»

На підставі цих слів здається, що Санадер остаточно попрощався з політикою. А чому – невідомо. Адже хорватські ЗМІ передбачали, що він балотуватиметься на президента. Президентські вибори мають відбутися в січні наступного року. Інші, натомість, повідомляли що Санадеру запропонували високу посаду в адміністрації Євросоюзу. Він все це спростував. А для політичного пенсіонера він замолодий. Йому лише 56 років.

Прагматичний проєвропейський консерватор

Іво Санадер закінчив студії літератури. Він працював в хорватських видавництвах, відтак перебував у Австрії й займався приватним бізнесом. Після повернення на батьківщину був депутатом в парламенті, міністром науки й технології, заступником міністра закордонних справ. Коли помер Франьо Туджман, перший президент незалежної Хорватії, Санадер став його наступником на чолі правлячої партії – Хорватського демократичного об’єднання. Згодом він усунув з політики націонал-екстремістів і став уособленням прагматичного проєвропейського консерватора.

Варто також зазначити, що Санадер – один із укладачів антології хорватської патріотичної поезії, котра вийшла в Україні 1992 року під заголовком «В цей страшний час». Йдеться про вірші, присвячені хорватській визвольній війні на початку дев’яностих років.

(Белград – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG