Доступність посилання

ТОП новини

Харківський тракторний завод зупинив виробництво


Такі трактори робив ХТЗ. Тепер – перерва
Такі трактори робив ХТЗ. Тепер – перерва

Харків – Харківський тракторний завод зупинив виробництво і на місяць відправив працівників у відпустку. До такого кроку підприємство вдалося через падіння продажу на ринку тракторів, відсутність замовлень і державної підтримки аграріїв.

«Відпустка тарифна і оплачувана», – запевняє заступник директора заводу з маркетингу Сергій Коробило. Але такого масового відпочинку вдалося б уникнути, якби держава нарешті потурбувалася про аграріїв. Ще у березні Прем’єр-міністр пообіцяла передбачити гроші, щоб фермери мали змогу взяти техніку у кредит, але…

«Якби сьогодні було нормальне кредитування і купували б наші трактори, то хто б сьогодні не працював?!. Якщо минулого року відсоток за кредитом був 18%, то цього року 30–40%.Якщо минулого року тілом кредиту міг стати той трактор, що в нас його придбають, то зараз кажуть: «ні, трактор нам не потрібен, ти давай нам ферму, своє зерносховище»… Тобто ми зараз позбавили сільгоспвиробника інструмента закупівель», – каже заступник директора ХТЗ з маркетингу Сергій Коробило.

Власними зусиллями цього року заводові вдалося продати 700 машин. Але ринок «мертвий» і в Україні, так деінде в країнах СНД.

Найбільшим замовником харківського підприємства завжди була Росія, але і там зараз справи кепські, каже директор із персоналу ХТЗ Віктор Логачов. «Економіка стоїть. І промислова, і сільськогосподарська. Закупівлі дуже мляві, і у нас, і в Росії, і в інших країнах СНД. Тому зараз займаємося, намагаємося потихеньку, отак локально здійснювати продаж», – каже Віктор Логачов.

Харківський трактор + імпортна сівалка = максимальний результат

Один харківський трактор у середньому коштує 380 тисяч гривень. Це в 2–2,5 рази дешевше за імпортний аналог. Але повністю відмовлятись від іноземної техніки не варто, кажуть на заводі.

Нещодавно фахівці підприємства провели виїзну нараду для керівників райдержадміністрацій та фермерських господарств. Аграріям демонстрували новинки української техніки і розповідали, як її краще використовувати, щоб отримати максимальний результат.

Наприклад, поєднати харківський трактор із імпортною сівалкою, або ж навпаки, каже Сергій Коробило. «Наш трактор, є, наприклад, іще вартістю 285 тисяч гривень, використовувати із сівалкою Crust Buster за ціною 800 тисяч гривень, американською. Або сівалкою KINZE, за ціною 416 тисяч. Тоді краще використовувати саме наш трактор, тому що буде кращою економіка», – каже заступник директора заводу з маркетингу.

Від дня офіційної демонстрації харківських тракторів місцевим аграріям пройшов лише тиждень. Можливо, тому замовлень від фермерів поки немає. На заводі сподіваються, що ситуація поліпшиться восени, коли настане сезонний попит на сільгосптехніку, або ж таки допоможуть урядовці.

(Харків – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG