Доступність посилання

ТОП новини

Містика української та ірландської музики: проект Dark Patrick


Київ – Популяризувати старовинні українські, кельтські, ірландські легенди та співи, розкрити магію заклинань і музики Донегорських та Карпатських верховин – таку мету ставлять учасники українсько-британського культурного проекту Dark Patrick. Це перший подібний проект, який здійснюють разом молоді музиканти, етнографи, культурологи з Великої Британії та України. Вони презентували свій проект киянам.

«У кінчику мізинця простого злидаря з Донегольських гір, котрий жив у давні часи, було більше мудрості, ніж зараз у наших найвідоміших юристів або філософів. Звався він Темний Патрик. Не грубезні фоліанти зберегли діяння його для нащадків, а серця людей зберегли їх».

Так ірландські казкарі згадують Темного Патрика, який насправді дуже схожий на карпатського мольфара, адже обоє знали усе про Потойбічне, про Інші Світи, про Минуле і Майбутнє. У цьому переконаний Пол – ініціатор проекту Dark Patrick, який приїхав до України займатись благодійністю, а потрапив у тенета містичного присмаку карпатських переказів і обрядових мелодій.

«До створення сучасної європейської культури упродовж століть долучались різні народи, різні культурні традиції, – каже Пол. – Для мене важливо знайти спільне, що єднає ірландців та українців, французів та італійців... Послухайте і прислухайтесь: який невичерпний оптимізм мають ірландські та бретонські пісні, а лірична українська пісня – позбавлена пафосу і сповнена простоти. А який драйв карпатських і кельтських мелодій!»

«Музика така магічна, вона заворожує»

Українку Еву теж вражає подібність мелосу народів, віддалених один від одного географічно – українців, ірландців, бретонців. Під час фольклорних експедицій в Україні та Британії було зібрано традиційні казки, легенди, мелодії і наспіви, які Ева сприймає як єдине ціле, створене давніми народами і збережене нащадками.

«Вразили легкість, містичність у виконанні, – зазначає вона. – Коли арфісти грають, музика така магічна, вона заворожує. Навіть зцілює. І ще хочу додати – коли Пол розповідав, що у нас спільного. У нас є подруга – культуролог із Ірландії. І коли я співала українські пісні, вона казала, що відчуває якийсь ірландський дух.

Найближчим часом, у пошуках нових – містично-музичних – вражень сучасні «Темні Патрики» знову мандруватимуть Карпатами. А по тому – сподіваються вивчити народний мелос Франції та Англії, щоб здобути нові знання про втаємничене, про містику музики, народжуваної людським серцем.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG