Доступність посилання

ТОП новини

Чому більшає охочих сидіти за ґратами? Європейські протезисти обіцяють повернути голову Ленінові (огляд преси)


Софія Бугакова

Київ – Політики сперечаються, чи варто лишати на місці постраждалий пам’ятник Леніна, а фахівці вирішують, як повернути скульптурі колишню подобу. Комуністи вже зібрали 40 тисяч гривень на реставрацію, а охоронці культурної спадщини розповіли «Новій» газеті, що вирішили протезувати вождя, причому з залученням кращих світових спеціалістів. Серед фірм-претендентів називають німецьку «Ремерз», що реставрувала Бранденбурзькі ворота в Берліні, паризький Нотр-Дам та Кельнський собор. Подальшу долю монумента визначить Кабінет Міністрів.

До 2013 року в Україні хочуть створити єдину базу ДНК, пише газета «Сегодня». Це допоможе швидко і точно встановлювати особу злочинців, а також загиблих, яких впізнати неможливо. До бази біоматеріал (волосся та слина) потраплятиме при розслідуванні злочинів – підозрювані будуть зобов’язані здати аналізи. А результати будуть використовувати для підтвердження або спростування звинувачень. До речі, за «символічну» ціну в 6 тисяч гривень своє волосся і кров можуть здати в банк ДНК і родичі зниклих безвісти людей. Для створення бази з бюджету просять 150 мільйонів гривень.

Контрабандистам і любителям чужих мобільних телефонів незабаром доведеться змінювати спеціалізацію, адже крадіжки мобілок перестануть давати прибуток, а ввозити нелегальні апарати стане невигідно. Справа в тому, що віднині серійні номери телефонів – і нових, і «б/у» – потрапляють у єдину базу. Поза базою такі засоби зв’язку не будуть обслуговуватися жодним оператором. Подробиці – у статті газети «Вечірні вісті».

Останнім часом усе більше громадян добровільно хочуть сісти за ґрати. Заради цього вони зізнаються у скоєнні вбивств та пограбувань, чим дещо дивують співробітників міліції. Під час кризи, пишуть кореспонденти газети «Нова», для колишніх засуджених та безпритульних в’язниця – рідний дім. Повернутись до нормального життя тим, хто вже сидів, дуже складно – суспільство приймати назад не хоче, та й закони життя на волі їм прийняти нелегко. Ув’язненим щодня мають давати м’ясо та овочі, а зараз так харчується далеко не кожен. Одна людина за ґратами «проїдає» близько 13 тисяч гривень на рік, а утримання в’язнів в усій країні вартує майже двох мільярдів.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG