Доступність посилання

ТОП новини

Скандали в Джанкойській єпархії УПЦ МП


Патріарх Російської Православної Церкви Кирил з 31 липня по 2 серпня відвідуватиме Сімферополь і Севастополь.
Патріарх Російської Православної Церкви Кирил з 31 липня по 2 серпня відвідуватиме Сімферополь і Севастополь.

Сімферополь – Бурхливі конфлікти в новоствореній Джанкойській єпархії Української Православної Церкви Московської Патріархії завершилися звільненням правлячого єпископа. Внутрішньо-церковне протистояння в Криму трохи підняло завісу над фінансовими таємницями Української Православної Церкви МП.

Джанкойська і Роздольненська єпархія УПЦ МП – наймолодша у цій церкві, її створили торік, від’єднавши від Кримської і Сімферопольської єпархії північні райони Криму. Її главою став уродженець Харківщини владика Нектарій (Фролов), який приїхав із Рівненщини.

І вже від самого початку існування цієї єпархії увагу до неї привертали переважно скандали. Спершу у пресу просочилася інформація, що єпископ Нектарій просить Синод УПЦ МП змінити межі єпархії, включивши до неї один із кримських курортів та одну з античних пам’яток, бо «важко прокормитися».

Потім виник скандал з «інтернет-хуліганом Іноком-Моздоцьким», який матюкався і бешкетував на інтернет-форумах. Ним виявився керівник місіонерського відділу Джанкойської єпархії ігумен Феогност (Пушков). Владика Нектарій спершу заборонив йому користуватися інтернетом, потім – проводити богослужіння і зрештою вигнав його за межі своєї єпархії.

Єпископ також з публічним скандалом звільнив кількох священиків, яких звинуватив у розкраданні церковних грошей. Проте ті заявили, що насправді їхнє звільнення пов’язане із їхньою скаргою главі УПЦ митрополиту Володимиру на високі обов’язкові відрахування приходів для утримання єпархії та єпископа. За словами одного зі звільнених отця Олександра, єпархіальні внески були збільшені удвічі – до півтори тисячі. Священиків також примушували купувати портрет правлячого єпископа за 100 гривень, а хто цього не робив – штрафували на 200.

Відсторонені священики відмовилися віддати ключі від своїх храмів. На це єпископ опломбував двері церков. На захист священиків виступили їхні парафіяни, які почали скаржитися до Києва. Останній скандал став у буквальному сенсі останнім для єпископа Нектарія.

Священний Синод УПЦ МП: єпископа звільнити

Наприкінці минулого тижня Священний Синод Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України ухвалив рішення звільнити Преосвященного Нектарія, єпископа Джанкойського і Раздольненського від управління Джанкойською єпархією і призначити його єпископом Дубнівським, вікарієм Рівненської єпархії, а тимчасове управління Джанкойською єпархією доручити Преосвященному Іоанну, архієпископу Херсонському і Таврійському.

Офіційних пояснень цьому – жодних, як і коментарів з боку УПЦ МП. Але місцеві оглядачі припускають, що таке рішення Синоду було вимушеним і спрямованим на недопущення поширення скандалу незадовго до візиту Патріарха Російської Православної Церкви Кирила до України. З 31 липня по 2 серпня він відвідуватиме Сімферополь і Севастополь.

І деякі парафіяни заявляли на інтернет-форумах, що мають намір просити патріарха Кирила заступитися за їхніх священиків, звинувачених у крадіжках. Інші учасники інтернет-дискусій переконані, що за звільненням владики Нектарія стоїть митрополит Сімферопольський і Кримський владика Лазар, який хоче повернути під свою владу північний Крим.

Чи закінчаться ці скандали новим об’єднанням Джанкойської і Кримської єпархій, чи це спричинить відділення від останньої ще й східних районів Криму (обговорюється створення Феодосійсько-Керченської єпархії), але місцева преса пише, що частина фінансових таємниць УПЦ Московської Патріархії перестала бути таємною і шокувала багатьох вірних.

(Сімферополь – Київ –Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG