Доступність посилання

ТОП новини

Американські податківці проти швейцарського банку: справа триває


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах федеральний окружний суддя у місті Маямі Алан Ґолд погодився відкласти до серпня розгляд гучної кримінальної справи: американська податкова служба проти найбільшого у світі приватного швейцарського банку UBS. Ця справа вже набула скандального розголосу.

Справа заторкує річ, стару, як світ, і типову для багатьох країн, включно з Україною. Багаті люди, прагнучи сховати своє багатство від державних податків, перекидають їх на офшорні рахунки у закордонних банках.

Цей банк може бути не лише такою собі ширмою, скажімо, халабудою під пальмовою стріхою на Кайманових островах у Карибському басейні, але й респектабельною солідною установою у Швейцарії, як от UBS, найбагатший приватний, тобто недержавний, банк світу.

Деякі мільйонери ховають в офшорах свої мільйони, навіть мільярди, як стверджує податкова служба США, певні того, що ніхто не дізнається. Не дізнався, наприклад, репортер «Нью-Йорк Таймз», якому вдалося розшукати банк-халабуду без вивіски на Кайманових островах, але на дверях висів коморний замок. Нема з ким розмовляти.

На відміну від тієї ширми, банк UBS не ховається. Він ховає лише імена клієнтів, адже це обумовлено швейцарським законом. Так от, у Вашингтоні підрахували, що 52 тисячі багатих американців тримають там гроші на таємних рахунках.

Тож податкова служба вимагає від UBS надати їй увесь список. Банк, посилаючись на швейцарський закон, відмовляється. Дійшло до судового позову.

США не збираються відступатися

Джон Коффі, відомий правник, професор Колумбійського університету, в телевізійному інтерв’ю сказав: «Тепер уже стало ясно, що у центрі цієї справи не гроші, а інформація щодо осіб, які ухиляються від податків. І я не думаю, що Сполучені Штати підуть на компроміс, поки не отримають відомостей, принаймні про найбільших так званих податкових шахраїв. Банк UBS не погоджується, але, здається, тепер дійшло до того, що банк усвідомлює, що йому доведеться-таки подати імена бодай частини цих людей».

Ця справа, як припускають, може започаткувати велике міжнародне полювання на любителів ховати свої мільйони в офшорах. Але, кажуть спостерігачі, можна очікувати полювання, але навряд чи на всіх, і не на самих клієнтів, а на офшорні рахунки.

Для UBS це вже не перше зіткнення з американською Фемідою. На початку цього року у зв’язку з іншою, кримінальною справою банк погодився заплатити 780 мільйонів штрафу і назвати 250 своїх американських клієнтів.

«Зрештою, це податкова справа», – сказав Том Кардамоун, виконавчий директор дослідного центру Global Financial Integrity. Власне, його Центр і займається тим, що можна визначити як міжнародне полювання.

Він здійснює моніторинг, тобто виявляє глобальні підводні, так би мовити, фінансові потоки і простежує їхнє походження.

Якраз на підставі досдліджень, здійснених цією організацією, Сполучені Штати звинуватили банк UBS у переховуванні в незадекларованих офшорних рахунках 20 мільярдів доларів, потайки покладених туди американськими платниками податків.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG