Доступність посилання

ТОП новини

Зниклу в Чечні правозахисницю знайшли мертвою


Правозахисниця Наталія Естемірова
Правозахисниця Наталія Естемірова

Правозахисницю Наталію Естемірову, яка зникла у середу в Чечні, знайшли цього ж дня мертвою в сусідній Інгушетії. Речниця Міністерства внутрішніх справ Чеченської республіки повідомила, що тіло Естемірової з двома кулевими пораненнями в голову занйшли поблизу міста Назрань. За словами речниці, немає сумніву в тому, що Естемірову вбили.

Заступник директора російського представництва правозахисної організації Human Rights Watch Тетяна Локшина розповіла Радіо Свобода, що в середу вранці Естемірова вийшла з дому в Грозному і від того часу її мобільні телефони не мали доступу, а саму її ніхто не бачив, хоча протягом дня у неї було заплановано кілька важливих зустрічей.

Водночас, як розповів Радіо Свобода член правління товариства «Меморіал» в Назрані Усам Байсаєв, є свідки, які бачили, як невідомі особи «заштовхували Естемірову до автомобіля» і вона кричала, просячи допомоги.

Наталія Естемірова займалась розслідуванням злочинів, пов’язаних із тортурами, стратами і зникненням людей у Чечні. Ця діяльність не подобалась керівництву Чечні, каже правозахисник Тетяна Локшина.

«На сьогодні Наташа залишалась одним із тих небагатьох, хто далі працював у Чечні і розповідав про ті злочини, які коять силові структури, підконтрольні президентові Чечні Рамзану Кадирову», – зазначила Локшина.

Товариство «Меморіал» звертається до всіх офіційних осіб і до преси із закликом не замовчувати те, що сталося.

Слідчі зі столиці Росії вилетіли до Інгушетії

Група слідчих вилетіла із Москви до Інгушетії для розслідування вбивства правозахисниці Наталії Естемірової.

Про це повідомив представник Слідчого комітету Російської Федерації Володимир Маркін.

Президент Росії Дмитро Медведєв доручив Слідчому комітетові вжити термінових заходів для розкриття вбивства Естемірової.

У Слідчому комітеті при прокуратурі у справах Інгушетії вважають основною версією вбивства – професійну діяльність.

Наталія Естемірова – лауреат багатьох премій, зокрема, першої премії Анни Політковської за 2007 рік. Вона входила до громадської спостережної комісії щодо Чечні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG