Доступність посилання

ТОП новини

Візит Байдена до Києва важливий і для України, і для США


Джо Байден
Джо Байден

Нью-Йорк – У понеділок, 20 липня, починається робочий візит до Києва віце-президента Сполучених Штатів Америки Джозефа Байдена. Цей візит вважають важливим не тільки для України, а й для США.

У Вашингтоні поїздці віце-президента США надають великого значення – можливо, тому, що Джозеф Байден не лише правиця президента Барака Обами, а й один із найвпливовіших діячів зовнішньої політики США. Від 1972 року його шість разів обирали до Сенату, де останніми роками він очолював сенатську Комісію закордонних справ. А про велике значення подорожі Джо Байдена до Києва говорив Тоні Блінкен, радник віце-президента з питань національної безпеки.

На телеконференції для журналістів, у якій брав участь кореспондент Радіо Свобода, Блінкен стверджував, що подорож Байдена є не візитом ввічливості, а важливим кроком зовнішньої політики США. Саме тому Байдена супроводжує численна делегація, у складі якої високопосадовці з Державного департаменту, Ради національної безпеки при Білому домі, з Міністерства оборони та з Національної економічної ради.

Блінкен, зокрема, сказав: «Сполучені Штати високо поціновують партнерство з Україною і Грузією, тож головна мета подорожі – зміцнити ці партнерства конкретними заходами».

«Нещодавно держсекретар (Гілларі) Клінтон говорила про багатопартнерський світ, що ми його прагнемо збудувати. Адже США не шукають жодних сфер впливу чи домінування в якомусь окремому регіоні. Ми прагнемо мати надійних партнерів, які допоможуть нам вирішувати проблеми, що виникають… Отож, це відповідає нашим інтересам – допомогти Україні й Грузії стати найефективнішими нашими партнерами, з прозорими демократичними та економічними інститутами, з активним громадянським суспільством, з модерними збройними силами. Дозвольте наголосити, – вів далі Блінкен, – це партнерство не завдає шкоди іншим країнам, а корисне буде всім. Другий спільний знаменник для обох візитів – той, що Україна й Грузія надихнули людей в усьому світі, включно зі Сполученими Штатами, своїми мирними революціями у недалекому минулому».

Байден зустрінеться з провідними кандидатами на Президента України

Літак Джозефа Байдена має прибути до Києва у понеділок увечері. Наступного дня віце-президент має зустрітися з чільними українськими діячами. Серед них Президент Віктор Ющенко, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, Голова Верховної Ради Володимир Литвин, колишній спікер Арсеній Яценюк. Усі вони, як відомо, провідні кандидати на наступних президентських виборах.

Із цього приводу колишній посол США в Україні Вільям Тейлор зауважив у телевізійному інтерв’ю: «Звичайно ж, ми, американці, – зацікавлені спостерігачі. Але ми не будемо виділяти фаворитів і не збираємось якось впливати. (Вибори) – це справа українців, і вони показали, що можуть це добре робити, це одне з найбільших досягнень за останні 3–4 роки – добрі, чисті вибори, підтверджені міжнародними спостерігачами. (Українці) це вміють. І оскільки це вільні, чесні, незаплямовані вибори, я певен, що американський уряд співпрацюватиме з переможцем».

У середу віце-президент Байден виступить у Торговельній палаті на тему американсько-українських відносин, а також має зустрітися з представниками громадських і неурядових організацій.

А від середи до п’ятниці він перебуватиме з подібним візитом у Грузії.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG