Доступність посилання

ТОП новини

Затриманий Пукач зізнався у своїй участі в убивстві Гонгадзе


Зображення з відеозапису зробленого під час захоплення Олексія Пукача Службою безпеки України, Житомирська область, 21 липня 2009 р.
Зображення з відеозапису зробленого під час захоплення Олексія Пукача Службою безпеки України, Житомирська область, 21 липня 2009 р.

Київ – Затриманий правоохоронними органами Олексій Пукач зізнався у своїй участі в убивстві журналіста Георгія Гонгадзе та погодився співпрацювати зі слідством. Колишнього керівника кримінальної розвідки Міністерства внутрішніх справ Олексія Пукача розшукували шість років, і 21 липня затримали в одному з сіл Житомирської області. Його свідчення є тією ланкою, якої не вистачало для завершення розслідування вбивства Гонгадзе, вважають у Генпрокуратурі.

Останні місяці Олексій Пукач переховувався в одному з сіл Чуднівського району Житомирської області, де попросився у прийми до місцевої жительки. Заробляв на життя тим, що пас корів. Про це розповіли працівники Генеральної прокуратури та Служби безпеки України, які затримали його там увечері 21 липня. Тієї ж ночі заступник генерального прокурора України Микола Голомша розпочав його допит.

Затримання Пукача та отримання від нього інформації у справі Гонгадзе дають змогу завершити розслідування, заявив керівник прес-служби Генеральної прокуратури України Юрій Бойченко.

«Перепоною до завершення розслідування були смерть Юрія Кравченка та зникнення Олексія Пукача. Те, що Пукач затриманий, безперечно, прискорить закінчення розслідування другої частини кримінальної справи про вбивство Гонгадзе. Свідчення затриманого є матеріалами досудового слідства, тому ми про це не говоримо. Але я підтверджую, що він був допитаний, були проведені інші слідчі дії, і він співпрацює зі слідчими», – зазначив речник Генеральної прокуратури.

Пукача бережуть, бо він має інформацію про замовників убивства

Пукач зізнався в тому, що особисто вбив Гонгадзе, повідомив заступник голови СБУ Василь Грицак.

«Він дійсно підтвердив і свою причетність, і причетність посадових осіб, частину з яких ми підозрювали, і надав багато іншої корисної для слідства інформації», – сказав Василь Грицак.

У Генпрокуратурі повідомляють, що найближчим часом відбудеться очна ставка Пукача з його колишніми підлеглими, виконавцями вбивства Миколою Протасовим, Валерієм Костенком і Олександром Поповичем, яка дасть змогу відновити подробиці злочину.

Україна стає свідком завершення найпринциповішої кримінальної справи, заявив після затримання Пукача Президент України Віктор Ющенко.

«І принциповість не лише в тому, що відновлюється справедливість, а в тому, що вона відновлюється навіть по антизаконних діях найвищих людей у державі. Я вчора дав доручення, щоб волосинка не впала з голови Пукача, щоб він знаходився на території, яка щосекунди контролюється на предмет безпеки його життя», – зазначив Віктор Ющенко.

Перемога справедливості чи профанація?


Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко каже, що затримання Пукача унеможливить подальше затягування слідства. «На цей раз будуть притягнуті до відповідальності не виконавці, а замовники вбивства, які зараз продовжують розкішно жити», – заявила голова уряду.

Втім народний депутат Сергій Головатий, який довгий час займався справою Гонгадзе, вважає, що цю справу ніхто й не збирається розкривати.

«Я не бачу, щоб в Україні велося розслідування цієї справи. Все, що відбувається, це лише маніпуляції, до яких вдаються представники влади на певному етапі для реалізації власних цілей. Це все контрольовані речі: контрольована «консервація Пукача», контрольоване його зникнення, контрольована «розконсервація»... Якби ставили за мету розкрити справу, то починали б ще від Михайла Потебенька, якого Ющенко нагородив, чи не за те, що він забезпечив консервацію розслідування?»

Сергій Головатий висловив упевненість, що затримання Пукача і виконавців вбивства є лише елементом стратегії влади, яка повністю контролює перебіг слідства у власних інтересах.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG