Доступність посилання

ТОП новини

«Фольксваґен» на шляху до автомобільної імперії


Німеччина – Уся увага ділового світу в ці дні прикута до Німеччини. Там автомобілебудівний концерн «Фольксваґен» зайняв стартову позицію в боротьбі за лідерство на світовому автомобільному ринку. Найважливіший крок для досягнення такої мети зроблено – концерн розпочав підготовку до інтеграції в свої структури іншого автомобілебудівника – компанії «Порше». Хоча все мало бути навпаки.

Давиду так і не вдалося проковтнути Голіафа. Спочатку саме голова правління значно меншого, але вкрай прибуткового «Порше» Венделін Відекінґ виношував плани заволодіти значно більшим «Фольксваґеном». Для порівняння: «Порше» нараховує вісім з половиною тисяч працівників, «Фольксваґен» – 370 тисяч. Реалізовуючи свої наміри, штутгартський виробник спортивних авто навіть уже встиг придбати 51 відсоток акцій велетня з Вольфсбурґа. Одні стверджують, що Відекінґу при цьому йшлося виключно про ще більшу владу. Інші переконані, що таким чином можна було справді підняти концерн ще вище, розширивши палітру його моделей за рахунок автомобілів середнього класу.

Як у нормальній родині – чвари й перемир’я

Однак криза перекреслила всі плани, якими б вони не були. Внаслідок турбулентності на біржах нове придбання перетворилося для «Порше» на борги, які сягнули 10 мільярдів євро. Керівництво «Фольксваґена» отримало змогу розвернути спис у боротьбі за владу супроти свого суперника. Все, як у типовій родині. Адже ці два концерни ще й переплетені сімейними зв'язками. І от тепер наглядові ради обох компаній домовилися про мирне об’єднання в один велетенський концерн під дахом «Фольксваґена». При цьому родини Порше і Пієх залишатимуть більше половини акцій у своїх руках. До 13 серпня мають випрацювати усі деталі.

Керівнику «Порше» Венделіну Відекінґу, однак, нічого не лишалося, як піти у відставку після такого рішення, якому передували багатомісячні запеклі суперечки. Однак сидіти із простягнутою рукою на перехресті йому звичайно не доведеться. Його річний дохід оцінюється в 80 мільйонів євро. Він належить до найбагатших людей Німеччини. Тепер цей топ-менеджер отримає ще 50 мільйонів відступних.

Прощання зі сльозами на очах

Однак питання про те, чи заслужив він такі відступні, ніхто не ставить, а рядові працівники тепер проливають за ним сльози. Підтвердженням цього є слова співвласника компанії «Порше» Вольфґанґа Порше. Виступаючи перед п’ятьма тисячами працівників заводу в Штутгарті на церемонії прощання з Відекінґом, він, зокрема, сказав: «Заслуги доктора Відекінґа очевидні. Він підняв «Порше» зі скрути на висоти, про які ми раніше навіть мріяти не могли». Саме Відекінґу свого часу вдалося радикально модернізувати «Порше» і перетворити його на один із найприбутковіших концернів світу.

До речі, пішов Відекінґ також дуже красиво. Половину відступних цей топ-менеджер вирішив пожертвувати на створення благодійного фонду в Штутгарті-Цуфенгаузені, де розташована штаб-квартира «Порше». Як пояснив Відекінґ, мета фонду полягатиме в «підтримці соціально справедливого розвитку всюди, де працюють заводи компанії».

Автоімперію створюватимуть інші

На чолі «Порше» стане Міхаель Махт, який досі відповідав за виробництво компанії, а тепер має займатися її інтеграцією в концерн «Фольксваґен». Крістіан Вульф, прем’єр-міністр федеральної землі Нижня Саксонія, якій належить 20 відсотків акцій «Фолькваґена», привітав об’єднання двох концернів. «Це добре для обох підприємств. Вони обидва матимуть зиск від цього. Я радий тому, що ми тепер разом вирушаємо в майбутнє», – сказав Вульф.

Прем’єр-міністр Нижньої Саксонії водночас пообіцяв, що «Порше» збереже необхідну для нього самостійність і що скорочень робочих місць не буде. Експерти сподіваються, що однією з гарантій своєрідної автономії «Порше» й того, що він і надалі сам ухвалюватиме рішення про свої моделі, хоча й під дахом «Фольксваґена», стане також Катар, який планує інвестувати у виробника спортивних автомобілів п’ять мільярдів євро. Таким чином цей емірат стане третім за величиною акціонером «Порше».

Арабські бізнесмени зробили непогану ставку. Тепер, власне, починається реалізовуватися план Відекінґа, однак без нього: в майбутньому новий автомобільний велетень «Фольксваґен» зможе постачати своїм клієнтам машини на будь-який смак – від малолітражок, які по кишені майже кожному, до супершвидких і супердорогих спортивних моделей. «Конкурентам тепер треба одягатися тепліше», – написала одна з німецьких газет.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG