Доступність посилання

ТОП новини

Криза змінює споживачів: витрачають менше, критикують більше і слідкують за знижками


Брюссель – Економічна криза, що боляче вразила європейський континент наприкінці минулого року, все ще продовжує свою ходу. Як пояснюють фахівці, Європа вступила до її третьої, найтривалішої стадії, що позначається саме на простих громадянах. Люди багатьох країн Євросоюзу продовжують втрачати роботу та скаржитися на соціальну незахищеність і невпевненість у завтрашньому дні. А тим часом, споживачі адаптуються до кризи, змінюючи свої звички та відмовляючись від багатьох речей, бо тепер вони їм видаються зайвими.

Голова міжнародної аґенції «ЛСА», що відcтежує основні тенденції на споживчому ринку Європи, Олів’є Костіль каже, що більшість людей за останній рік стали обережнішими та відповідальнішими. Експерт виділяє три різних стилі реакції європейських споживачів на кризу.

«Є такі, що споживають менше, є категорія людей, що споживає, як завжди, але є й такі, що стали споживати більше, – пояснює Олів’є Костіль. – Останнє було несподіванкою, бо скажімо, серед французів таких людей є аж 13 відсотків. Щодо першої групи, то це найбідніші родини з дітьми, що скоротили свої витрати, економлячи на відпустках та купують найнеобхідніше у дешевих крамницях. До цієї групи також належать інші, я б назвав їх, «обережні» споживачі. Це люди старшого віку, здебільшого на пенсії, що нині заощаджують більше та відмовляються від дорогих закупівель».

«Байдужі» та «глядачі»

До категорії європейських споживачів, на поведінку яких криза не вплинула, входять дві умовні групи. Фахівці називають їх «байдужими» та «глядачами». Перші не внесли жодних змін до своїх споживчих звичок. Це, здебільшого чоловіки, старші 35 років, що займають посади середнього рівня та мають невеликі маєтки. Криза на них не має прямого впливу. Щодо «глядачів», то це ті, що спостерігають за тим, що відбувається. Сюди відносяться здебільшого особи молодого віку, до 25 років, які живуть із батьками.

Проте, найцікавішою виявилася категорія споживачів, на диво доволі чисельна, що саме через кризу почала споживати більше, ніж раніше.

«Люди, які споживають більше, це ті, що зовсім не відчули впливу кризи, – пояснює Олів’є Костіль. – Тому вони користуються нагодою та здійснюють вигідні закупівлі. Ці споживачі продовжують купувати те, що їм до вподоби. Причому, багато купують через інтернет. Їх переважну більшість становлять активні жінки, що живуть сімейним життям».

«Люди усвідомлюють надмірність у споживанні»

Загалом помічено, що англійські споживачі дещо оптимістичніші, ніж французи. Тим часом, італійці та німці дивляться у майбутнє з великою долею песимізму. Експерт з питань споживчого ринку Олів’є Костіль пояснює на прикладі Франції, де понад 40 відсотків людей за останні півроку усвідомили, що їх споживання було надмірним.

«Коли люди помічають, що насправді собою являє криза, вони немов повертаються до свідомості та кажуть собі: «те, що я купував, було занадто, тож тепер слід адаптуватися», – зазначає Олів’є Костіль.

Він додає, що до того ж, нинішні європейські покупці стали набагато критичнішими, частіше порівнюють ціни та ретельно слідкують за знижками.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG