Доступність посилання

ТОП новини

Забудова центру Рівного призвела до аварійності театру


Театральний майдан Рівного
Театральний майдан Рівного

Рівне – Сьогодні в Рівненському обласному музично-драматичному театрі відбудеться розширена нарада за участю міського голови Рівного Володимира Хомка, керівників театру, представників столичного Інституту будівельних конструкцій та учасників будівництва «Метрограду-2» . Питання порядку денного: як зберегти неушкодженим театр і водночас продовжити будівництво підземного торговельного комплексу, котрий спричинив до руйнації найпопулярнішої в місті споруди.

Нині театр не працює, його центральний вхід закритий, а рівняни з острахом спостерігають за тріщинами, котрі нещодавно з’явилися в арках над колонами, і пригадують столичний поштамт 20-річної давнини, під уламками колон якого загинули люди.

Хотіли як краще
Тріщини в склепіннях колонади театру


Напередодні директор рівненської дільниці підприємства «Інтергал-буд» Степан Возняк пояснював журналістам: генпідрядники вирішили використати новітню технологію «стіна в грунті» – саме заради посилення надійності «Метрограду» і сусідніх з ним споруд. Роботи виконує товариство з обмеженою відповідальністю «Галицька основа», яка вже має подібний досвід. Траншеї наповнюватимуть спеціальними глинами, всередину яких заливатимуть бетон. На будівництво виділена чимала сума – 43 мільйони гривень, експертизу проекту провело Міністерство з надзвичайних ситуацій. Чому ж виникли проблеми? – запитую в начальника міського управління капітального будівництва Олега Германа.

«Власне, укріплювати фундамент уже почали. Але дощі, чи плавуни, які там були спричинили до того… Там же два роки тривали археологічні розкопки. Нещодавно зі столичного НДІ привезли план-схему цієї зони 1890-го року – ось тут з обох боків були річки. По вулиці Петлюри (її в 20-30-і роки взяли в трубу, і вздовж нинішнього «Пасажу». Плавуни лишилися», – зазначив Олег Герман.

Колони можуть рухнути

30 років тому Рівненський музично-драматичний театр згорів майже дотла, – нагадав Олег Герман. Тоді ж його відбудували. Фундамент серйозно укріпили – під фундамент вагонами виливали цемент і рідке скло. Окрім колонної частини, яка вціліла під час пожежі і лишилася старою. Відтак сьогодні небезпека руйнації нависла саме над колонами. Кілька днів підряд рівняни проходили під склепінням театру, не помічаючи тріщин, які щоразу збільшувалися. Коли побачили – забили паніку.

Відхилення колонади спостерігалися і в минулі роки – на 5-7 міліметрів. Однак за останній місяць фасад театру «просів» на шість сантиметрів, – розповідає директор Володимир Петрів. Тріщини стало видно неозброєним оком. Він вважає,що під час будівництва порушена ціла низка норм, а тим часом управління капітального будівництва хоче забрати в театру шматок землі: «Його не вимагають будівельники, але УКБ не підписує нам папери, і межі нашої земельної ділянки не затверджені до сьогодні».

Рятувати споруду потрібно було вчора

У свою чергу, Олег Герман повідомив, що з театралами будівельні управлінці вже порозумілися: «У них просто був неправильно зроблений відвід земельної ділянки, ми взялися переробити це самі, за власний кошт. Окрім того, театрали просто не знали, що в надбудові, яка частково займатиме метр їхньої території, будуть розміщені їхні ж квиткові каси та афіші».

Він пояснив – до 5 серпня має бути виготовлена документація щодо укріплення колонади театру та її фундаменту, доти роботи повністю припинені. До 20 серпня зміцнюючі роботи мають бути виконані: «Тож на сьогодні розробляються пропозиції щодо унеможливлення аварійності театру. До того часу роботи припинені».

Незадоволені будівництвом не лише театрали. Мешканці двох найближчих будинків на вулиці Соборній забили тривогу – ближні роботи спричинили збільшення тріщин у неремонтованих по півстоліття спорудах. Тим часом усе, що було зроблено з боку житлово-комунального господарства, – встановлені «маячки» для спостереження за просіданням. А ось роботи зі спорудження «Метрограду» тривали вдень і вночі й не дозволяли відпочити людям у власних квартирах. Нині вони звернулися до санстанції.

Тим часом міські чиновники пояснюють: мешканці будинків у безпеці, а будівельні роботи біля театру тимчасово зупинені до з’ясування причин та усунення небезпек руйнації. Але люди, які щодня проходять повз тимчасову загорожу біля театру, чують, що роботи тривають.

(Рівне – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG