Доступність посилання

ТОП новини

Український режисер «осучаснить» Кобилянську?


Київ – Зйомки фільму за мотивами повісті Ольги Кобилянської «У неділю рано зілля копала...» можуть розпочатися вже цього року. Стрічку заявили у програмі Міністерства культури і туризму України, проте кошти на фільм поки не виділили.

Кінострічка за мотивами повісті Ольги Кобилянської стоїть першою у переліку фільмів, запланованих до виробництва у найближчі три роки за підтримки Міністерства культури і туризму України.

За екранізацію містичної історії візьметься режисер Андрій Дончик. Одна його робота вже відома українським телеглядачам: саме Андрій Дончик «осучаснив» кілька років тому «Украдене щастя» Івана Франка.

Кошти поки що лише обіцяють

Як розповів Радіо Свобода заступник голови Державної служби кінематографії Ярослав Голінський, на екранізацію повісті Ольги Кобилянської заплановано виділити 4 мільйони гривень. «За рахунок коштів зі Стабілізаційного фонду на 2009 рік передбачено фінансування фільму «У неділю рано зілля копала» режисера Андрія Дончика в обсязі 4 мільйонів гривень», – повідомив він.

Режисер майбутнього проекту Андрій Дончик каже: кошти поки не виділені і наразі триває підготовка сценарію. «Була розмова з Коханом (Тимофій Кохан, заступник міністра культури і туризму України. – ред.), який сказав, що роблять ставку на цей фільм, і навіть міністр підтримує... Але на сьогодні їхні сподівання в тому, що буде 50 мільйонів гривень зі Стабілізаційного фонду на кіно, і з нього буде профінансовано фільм», – зазначив кінорежисер.

Ближче до сучасності задля економії

Поки готують сценарій, Андрій Дончик обіцяє дещо «підігнати» події у повісті до сучасності. Розповідає: таке рішення – більше необхідність, аніж оригінальна ідея. «Якщо його не «осучаснювати», то кошторис буде вдвічі дорожчий... Тобто,це не просто задум, а й вимога кошторису», – наголосив режисер.

Натомість арт-критик Олег Вергеліс не поділяє прагнення режисера «осучаснити» героїв. Каже, в такому разі атмосферу описаної авторкою історії буде безповоротно втрачено. «Дончик уже адаптував під сучасність «Украдене щастя» Франка. Вийшло як вийшло. Не потрібно цього робити, тому що у тому колориті є той час, який більшою мірою був ірраціональний. Переводити його в наші реалії, де чудо зникло, – це, можливо, не зовсім правильна режисерська концепція», – наголосив пан Вергеліс.

Водночас критик переконаний: повість варто екранізувати, і якщо кошти на стрічку таки будуть виділені, фільм здобуде немало прихильників. «Це історія всім відома, прекрасна тема. Ну і режисер, якщо все буде добре, із нею має впоратися», – додав Олег Вергеліс.

Поки проект на стадії розробки, довкола стрічки з’являються перші чутки. Кажуть, до роботи вже планують залучити відомого художника Сергія Якутовича, який напередодні працював із екранізацією славнозвісного «Тараса Бульби». Проте всі задуми поки стикаються з головною проблемою – відсутністю коштів.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG