Доступність посилання

ТОП новини

Як кримські татари землю вимагали…


Кримські татари оселилися біля Кабміну (фото: 15 липня 2009 року)
Кримські татари оселилися біля Кабміну (фото: 15 липня 2009 року)

Київ – У вівторок минав вже 85-й день, як під стінами Кабінету Міністрів України протестують кримські татари. Люди вимагають виділення їм кримської землі, яка нині перебуває в управлінні центральних органів влади. Пікетуальники втомлені, однак сподіваються на позитивний результат.

Гасло «Тимошенко, землю – народу!» звучить під будинком Кабінету Міністрів щоп’ятнадцять хвилин. Вигукує його й 65-річна Любов Халілова – депутат Трудівської сільської ради у Сімферопольському районі. Вона у Києві вже два місяці, вимагає від уряду виділення землі, яку в них забрав сталінський режим під час примусового виселення з Криму у 1944 році. «Мене вдома чекають два сина, невістка Аня та чоловік. – каже Любов Халілова. – Знаючи, що я йду за справедливу справу, вони терплять і кажуть, мамо, якщо треба, то треба».

За час пікетування біля головного входу Кабміну пані Халіловій не вдалось побачити ні Прем’єр-міністра, ні керівників профільних міністерств. Із кожним днем, говорить жінка, віри стає все менше: «Жодних зрушень немає, ніхто не виходить, ніхто нами не цікавиться».

Практично всі протестувальники – члени громадської організації кримськотатарського руху «Авдет». На пікет вони виходять вранці, ночують у квартирі, яку знімають за кошти благодійників. На побутові умови та харчування не скаржаться, втім їхнє проживання у столиці обходиться недешево – 200-250 гривень на добу. За дисципліною стежить Юліан Рибчинський, який розповів: «У нас тут є свій порядок. Ми намагається менше смітити, шумимо з періодичністю, не постійно. Ми вибрали для себе якийсь оптимальний режим, щоб люди не дуже втомлювались. Адже ми не знаємо, скільки нам ще тут стояти».

Рутинна робота уряду

Коли буде вирішення питання кримських татар, невідомо. Ще в травні минулого року Президент своїм указом доручив Кабміну сформувати земельну комісію і за місяць розв’язати проблему. Комісію уряд створив, її очолив міністр охорони навколишнього середовища Георгій Філіпчук. Однак над механізмом розв’язання проблеми думають ще й досі. Комісія затвердила проект постанови про передачу землі, що в упорядкуванні центральних виконавчих структур, місцевій владі. Втім далі процес уповільнився.

Речник міністерства охорони навколишнього середовища Володимир Гаптар зазначає: «Йде рутинна важка робота по створенню реєстру людей, яким необхідне покращення земельних умов. Вивчається земля на місцях. Трохи характер показують кримські татари, хочуть показати, що все можна вирішити силою, страйками. Шановні, їдьте додому, рано чи пізно буде вирішене це питання. Після того, як робоча група визначиться, що у них є можливість відчужувати, тоді воно вже матиме свою подальшу логіку».

845 гектарів, яких домагаються протестувальники, нині підпорядковані різним установам та відомствам: Міноборони, Міністерству аграрної політики, Академії наук. Крім того, йдеться про цінні землі, поблизу моря, отож в бюрократичній Україні відчужити їх не так легко, наголошує Володимир Гаптар.

А Меджліс – проти

Законодавчо-представницький орган кримськотатарського народу Меджліс дії протестувальників не підтримує. Його голова Мустафа Джамілєв вважає, що це питання не одного дня і потребує кропіткої роботи. «Ми з самого початку були проти цієї акції. Ми створили комісію, вона зараз працює, – каже Мустафа Джамілєв. – У людей є дуже багато проблем, в країні – 47 мільйонів людей. Якщо кожен почне приходити до Кабміну і стукати в барабани, я не думаю, що у нас в країні будуть вирішувати проблеми. Потрібно іншими методами їх вирішувати».

Паралельно Меджліс створив власну земельну комісію. І поки комісії працюють, із періодичністю в 15 хвилин під Кабміном чути стукіт барабанів та гучномовців.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG