Доступність посилання

ТОП новини

У Криму проукраїнські і проросійські активісти ледь не побилися через листа Медведєва


Під час пікетування Генерального консульства Росії у Сімферополі
Під час пікетування Генерального консульства Росії у Сімферополі

Сімферополь – Близько двох десятків активістів правих і правоцентристських політичних організацій Криму пікетували у п’ятницю Генеральне консульство Росії в Сімферополі. Учасники акції протестували проти «погроз і втручання російського президента Дмитра Медведєва у внутрішні справи України». На захист російського керівника прийшли активісти прокремлівських організацій і вступили у суперечку.

Людей на пікеті було небагато – десь 2-3 десятки, але його організатори сказали, що не гналися за масовістю, бо акція проходила в робочий час, а важливо було просто висловити позицію значної частини кримчан. Пікет проходив під українськими державними прапорами і партійними прапорами Конгресу українських націоналістів, Української народної партії та Народного руху України. Його учасники закликали російське керівництво припинити тиск на Україну і вибачитися перед її Президентом та народом.

Лідер кримських рухівців, депутат Верховної Ради Криму Леонід Пилунський
За словами лідера кримської організації НРУ, депутата Верховної Ради АРК Леоніда Пилунського, кримчани наполягають, щоб офіційна Москва ставилася до України як до рівноправного партнера і повноцінного члена міжнародного співтовариства. «Ми не молодші брати, ми рівні їм», – зазначив депутат кримського парламенту.

Разом з тим, голова кримської організації УНП Олег Фомушкін заявив, що на тлі російських погроз українському керівництву «доцільно посилити рівень обороноздатності Збройних Сил і розглянути можливість відновлення ядерного статусу України». За його словами, Україні може загрожувати російська агресія, як торік Грузії, і українському суспільству треба бути до цього готовим.

Прокремлівські активісти – за обмеження прав співгромадян?


Під час проведення пікету до консульства підійшли кілька активістів прокремлівських організацій: Російського блоку, Російської общини Криму і правозахисної організації «Вєра», вони виступили на захист російського президента Дмитра Медведєва і намагалися зірвати акцію опонентів, заявляючи, що ті не мають права на протести.

Активіст Російського блоку, депутат Сімферопольської міськради Валерій Іллічов
Депутат Сімферопольської міськради, активіст Російського блоку Валерій Іллічов заявив, що Крим – «російська земля» і вона має «горіти під ногами бандерівців».

Лідер організації «Вєра» Святослав Компанієц, який називає себе правозахисником, сказав Радіо Свобода, що не виступає за обмеження прав для частини своїх співгромадян – зокрема, права на свободу слова та права на мирні зібрання, але зазначив: «Не вважаю, що українські національні партії мають настільки активно вести себе в Криму і Севастополі. Ми ж не їздимо до Львова чи Тернополя і нав’язуємо свою точку зору на ті чи інші політичні процеси. Вони мусять усе ж розуміти, що тут російсько-культурний регіон».

Членів українських організацій прийшло на пікет більше, хоча прокремлівські активісти були агресивнішими. Втім, до бійки не дійшло. Міліція розділила сторони, і акція протесту завершилася без інцидентів.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG