Доступність посилання

ТОП новини

«Богунівці» готуються до параду з нагоди Дня незалежності України


Під час минулорічного параду до Дня незалежності. Київ, 24 серпня 2008 р.
Під час минулорічного параду до Дня незалежності. Київ, 24 серпня 2008 р.

Київ – Українські військовики активно готуються до участі у параді до Дня незалежності. Серед учасників традиційно вихованці Київського військового ліцею імені Івана Богуна. Незважаючи на літні канікули, там тривають тренування до параду. Військовий ліцей відомий особливою системою освіти, заснованою на неабиякій дисципліні.

Історія ліцею розпочалася під час Другої світової війни, коли на Харківщині створили суворівське училище. У 1947 році навчальний заклад переїхав до Києва. Зі здобуттям Україною незалежності училище перейменували у Київський військовий ліцей імені Івана Богуна.

Нині ліцей відрізняється від інших навчальних закладів особливою методикою виховання. Освітня програма базується на розвитку талантів, працелюбності та дисципліні.

Президент асоціації «Кадетська співдружність» Віктор Яцина стверджує: ліцей є національною гордістю. За його словами, наразі в Україні функціонує понад 16 військових ліцеїв, проте навчальна програма там суттєво відстає від «богунівської». «Проблема в тому, що ці заклади підпорядковані різним відомствам. Тому немає єдиної науково-методичної бази», – каже Віктор Яцина.

Попри проблеми – святу бути

Серед основних проблем ліцею – нестача кадрів. Начальник ліцею, полковник Ігор Тхоржевський розповів: майже половина виховательського складу вакантна. Причина, на думку начальника ліцею, у низькій зарплаті.

Ще одна проблема – фінансування. «На навчальні потреби ми отримуємо близько 100 тисяч гривень на рік, це дуже мало. Тому ми змушені звертатися до різних фондів, щоб нам трохи допомагали», – наголошує Ігор Тхоржевський.

Попри негаразди, тренування до параду на честь Дня незалежності йдуть за планом. Адже взяти участь у ньому мріє кожен вихованець ліцею. Серед них і «богунівець» Олександр. «Взяти участь у параді до Дня незалежності – це дуже почесна місія, – зазначає він. – Ми повинні це зробити якнайкраще, тому що це державна задача, яка дає нам крок у майбутнє».

У 18-ту річницю незалежності України вихованці Київського військового ліцею імені Івана Богуна участь у параді до Дня незалежності братимуть увісімнадцяте, вони не пропустили жодного свята.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG