Доступність посилання

ТОП новини

Геннадій Москаль повертається до Криму


Народний депутат України Геннадій Москаль
Народний депутат України Геннадій Москаль

Сімферополь – Колишній начальник кримської міліції, а нині народний депутат України Геннадій Москаль повертається до Криму. Учора ввечері стало відомо, що рішенням українського уряду він призначений начальником Головного управління МВС України в автономії – заступником міністра внутрішніх справ України. За повідомленням УНІАНу, у Кабінеті міністрів України це підтвердили. Це ж журналістам сказав і сам Геннадій Москаль. У Криму очікують, що це призначення радикально змінить політичну мапу автономної республіки.

Нинішнє призначення 58- літнього Геннадія Москаля певним чином вимушене. Адже нещодавно набрало чинності рішення суду про поновлення у посаді колишнього начальника кримської міліції Анатолія Могильова, який є депутатом Макіївської міськради Донецької області від Партії регіонів. Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, який раніше заявляв, що «цього діяча і близько» не буде в керівництві кримської міліції, спершу поновив Могильова й одразу ж звільнив його, призначивши Москаля на цю посаду.
Анатолій Могильов


В інтерв’ю Радіо Свобода новопризначений начальник кримської міліції заявив, що тепер Анатолій Могильов зможе розпочати нові судові процеси з судів першої інстанції. Втім, Геннадій Москаль припустив, що Президент Віктор Ющенко призупинить своїм указом рішення Кабінету міністрів, оскільки воно було ухвалене без погодження з Верховною Радою Криму. А попередній керівник кримської міліції Микола Іллічов, за даними Геннадія Москаля, буде призначений керівником Кримського юридичного інституту Харківського університету внутрішніх справ.

Микола Іллічов
Наприкінці 90 років уродженець Буковини Геннадій Москаль вже керував кримською міліцією, і саме йому вдалося розгромити місцеві всесильні кримінальні угруповання «Сейлем» і «Башмаки» та декриміналізувати кримську владу. У 2006-7 роках він знову повернувся до Криму й очолив Постійне представництво Президента України в Криму, де дуже різко критикував нову криміналізацію кримської влади, викривав представників кримінальних структур у владних органах автономії. Він і досі користується на півострові повагою і популярністю.

Правоохоронець чи політик?

Нині Геннадій Москаль є народним депутатом України від Блоку «Наша Україна – Народна самооборона» і входить до парламентської більшості. Раніше він також був начальником міліції Дніпропетровської області, головою Закарпатської облдержадміністрації, головою Держкомміграції, начальником кримінальної міліції України, головою Луганської облдержадміністрації, заступником голови СБУ і заступником секретаря РНБО України.

Працюючи постійним представником Президента України в Криму Геннадій Москаль став одним із найвпливовіших політиків автономії, хоча Представництво за законодавством позбавлене будь-яких владних повноважень. Тоді він був одним із найактивніших політичних супротивників нинішнього кримського керівництва від Партії регіонів. Саме тому, як очікують в автономії, його нинішнє повернення несе серйозну загрозу впливовим «регіоналам» – Олександру Мельнику та Ігорю Лукашову. Їх сьогодні вважають найвпливовішими кримськими політиками, а раніше Геннадій Москаль і Юрій Луценко стверджували, що ті причетні до «Сейлему».

Місцеві експерти припускають, що від нового-старого призначення Геннадія Москаля слід очікувати серйозних змін на політичній мапі Криму і це стане важливим фактором як під час президентських виборів, так і виборів до Верховної Ради Криму, запланованих на кінець березня 2010 року.

Крім того, що Москаль – це відчутний подразник «регіоналів», він може консолідувати довкола «Самооборони» роздріблених право-центристів і, як не дивно, допомогти комуністу Леоніду Грачу, з яким у Геннадія Москаля хороші стосунки від кінця 90 років.

Втім, зараз про політику Геннадій Москаль не говорить. В інтерв’ю Радіо Свобода він сказав, що головним своїм нинішнім завданням вважає «наведення елементарного ладу» на вулицях і посилення боротьби зі злочинністю, зокрема, з організованими її формами, які «на жаль, свого часу уникли покарання за нашим законом».

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG